Pagina's

maandag 17 mei 2021

Basistechniek masking en stencelen

 


Hoi allemaal! 

Vandaag heb ik ik weer een basistechniek aan jullie te laten zien en uit te leggen. Het gaat om masking en stencilen. Ik maakte een aantal kaartjes waarin ik gebruik heb gemaakt van de 'masking' techniek en gestencild heb. Ik heb daarbij gebruik gemaakt van de te leuke nieuwe clearstamps van Craft Sensations. Hieronder de kaartjes waarom het gaat. 


Het blauwe kaartje met de diertjes en het kaartje met de plantjes zijn kaartjes gemaakt met de masking techniek. Het blauwe kaartje met de diertjes en het gele kaartje met het girafje en zijn cadeautjes zijn gemaakt met behulp van een stencil en inkt. 


Op de foto hierboven is goed te zien dat het ene plantje / diertje voor de anderen staat. Ik heb een heel eenvoudige compositie aangehouden, maar je kunt het masken zo uitgebreid maken als je wilt. Het zijn allemaal vierkante kaartjes geworden, omdat daar de compositie het beste op uit komt, denk ik. Hoewel ik ook met het idee gespeeld heb slimline kaarten te maken, dat komt nog wel ;-) 



De diertjes heb ik gekleurd met alcoholmarkers. Art Sensations heeft die ook in haar assortiment, maar helaas worden die niet in Nederland verkocht. Misschien heb je wel de alcoholmarkers van een ander merk, zou je daarmee willen kleuren. Overigens dacht ik watercolor-markers gepakt te hebben, en was ik al flink bezig met water en begreep ik niet waarom de kleurtjes niet vermengenden...Daarom is mijn vosje een beetje 'korzelig' geworden ;-)

De kaart met de plantjes heb ik gekleurd met de kleurpotloden van CS. Dat is eigenlijk 'mijn medium' om stempeltjes te kleuren. In mijn vrije tijd mag ik graag aquarelleren, maar om stempels in te kleuren gebruik ik graag gewoon de potloden van CS. 




Het verjaardagskaartje met de diertjes heb ik voorzien van een gestencilde achtergrond. Ik was zo lekker in de weer met mijn stencils dat ik besloot nog een verjaardagskaartje te maken met een gestencilde achtergrond. Ik gebruikte gele en oranje inkt, en ik vind de achtergrond prachtig geworden met de bloemen. 




Ook in dit geval heb ik alcohol-markers gebruikt om de afbeeldingen te kleuren. Ik koos ervoor om het girafje te gebruiken, om in de geeltinten te blijven. Voor contrast koos ik ervoor de cadeautjes blauw te kleuren. 

Dit is de basistechniek voor vandaag! Ik hoop natuurlijk dat jullie mijn kaartjes leuk vinden en dat je zelf ook een kleine scene creëert met behulp van de masking techniek. En dat je je stencils weer eens uit de kast trekt om zelf achtergronden te maken. Dat is echt een van mijn absoluut favoriete technieken. 

Creatieve groetjes,
Sandra

De techniek

In de foto's hieronder laat ik je zien hoe je afbeeldingen kunt maskeren. Je hebt nodig: stempeltjes, inkt en iets van masking-papier. Dat kan ook een post-it papiertje zijn, want dat heeft een niet zo'n plakkerig plakrandje en dat heb je nodig om de techniek uit te kunnen voeren. 

Gouden regel: het object dat je op de voorgrond wilt (in mijn geval de pinguïn en het glas met de plantjes) stempel je als eerste en maskeer je. Je werkt als het ware van achter naar voren. 

Neem bij voorkeur afbeeldingen die je makkelijk kunt uitknippen, want je stempelt het object op een stukje masking-papier dat je uit gaat knippen om op je paneel te plakken, om zo je kaart op te bouwen. 

Stap 1: stempel het object dat op de voorgrond komt, in mijn geval de pinguïn. 


Stap 2: stempel de afbeelding op een stukje masking-papier. Ik heb ooit eens duur masking-papier gekocht, maar meestal werk ik gewoon met een post-it blaadje. Waar je in dat geval voor moet zorgen is dat je de afbeeldingen in ieder geval zo stempelt dat je een deel van de plakstrook meeneemt. Anders heb je gewoon een afbeelding op een papiertje dat alle kanten op kan schuiven, terwijl het juist de bedoeling is dat de mask blijft kleven. 

Plak de mask over het gestempelde object, probeer dat zo precies mogelijk te doen voor het beste resultaat. 


Stap 3: stempel het object dat over de mask gestempeld moet worden. In mijn geval koos ik twee diertjes die aan weerszijden van de pinguïn staan. Let wel: omdat je deze objecten stempelt op de mask geeft dat het effect dat ze voor een deel achter, in dit geval, de pinguïn komen te staan. 


Op de foto hieronder is te zien dat ik beide diertjes over de maks van de pinguïn heb gestempeld. Om het te laten zien heb ik de mask even van de pinguïn weggenomen. Daarmee is de techniek voltooid. 


Stap 4: optioneel. Maar omdat ik de achtergrond graag wil stencilen heb ik van de andere diertjes ook een mask gemaakt en heb ik alle diertjes met hun eigen mask afgeplakt. Zie foto hieronder. 


Stap 5: vervolgens breng ik mijn stencil aan over het paneel (vastzetten met een beetje washitape) en beng ik inkt aan met behulp van een brush (je kunt gerust een andere blendingtool nemen). Ik koos voor twee tinten blauwe inkt. 


Nadat ik de inkt heb aangebracht ziet het paneel er zo uit als op de foto hieronder. Het enige dat ik nog hoef te doen is de masks verwijderen en mijn diertjes kleuren. Tip: gooi de masks niet weg, je kunt ze gerust een aantal keren opnieuw gebruiken. 




Lijst met gebruikte producten















4 opmerkingen:

  1. Lijkt me heel leuk, maar ik raak er niet uit, ik heb alle stappen 3 keer gelezen en ik raak in de knoop, ik voel me beetje dom nu 😔😔.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat heerlijk dat ik jullie site heb gevonden. Fijne uitleg van de technieken en prachtige voorbeelden. Ik ben fan!

    BeantwoordenVerwijderen