Pagina's

maandag 18 april 2022

'Kadoosje'


Dit keer laat ik jullie een 'kadoosje' zien; een kadootje in een doosje. Het is een schuifdoosje geworden.
Aan de buitenkant ziet het doosje er zo uit:


Deze ronde stempel van CS heb ik in een bijpassende kleur gestempeld op wit cardstock en daarna met een ronde mal uitgestanst. Het sierrandje heb ik ook uitgestanst en op het rondje geplakt. Het geheel heb met 3D tape op het doosje geplakt


In de rechter bovenhoek heb ik een strass elementje geplakt.


Hieronder zie je waarom ik het een schuifdoosje noem. In de rug van het hoesje zit een opening waardoor je het bakje uit het hoesje kunt schuiven.


In het doosje zit een bijpassend kaartje waarin ik een cadeaukaart heb verstopt. Omdat het doosje wat dieper is, kan er iets extra's in. Aan het lintje dat het kaartje dicht houdt, heb ik een buisje thee en een zakje paaseitjes geknoopt. En  ook een labeltje. Zo wordt het geven van een cadeaukaart toch wat persoonlijker en gezelliger.Hieronder laat ik je zien hoe je zo'n doosje maakt. Dat was nog best lastig, dus ik hoop dat het duidelijk genoeg is. Voor dit doosje heb je de niet veel nodig:
- 2 vellen bij elkaar passend designkarton 30,5 cm x 30,5 cm
- basismaterialen als (snij-)liniaal, mes, rilpen, vouwbeen, potlood, gum, lijm...

stap 1: Neem onderstaande tekening over op 1 vel designkarton. Dit wordt het bakje.


stap 2: Snij de snijlijnen, zodat je dit overhoudt:


stap 3: Snij langs de kleine vierkantjes een millimeter extra weg (dan past het doosje straks beter in elkaar). Zie foto hieronder.


stap 4: Ril en vouw (eventueel m.b.v. het vouwbeen) nu alle vouwlijnen volgens onderstaande foto.


stap 5: Leg het doosje in de lengte voor je (zie foto hieronder). Vouw de 2 zijflapjes naar binnen en plak de brede strook die het dichts bij je ligt aan de voorste 2 flapjes.


Zo ziet dat er dan uit:


stap 6: Vouw het geheel verder en plak ook de achterste flapjes vast. Kijk naar onderstaande foto's. Je hoeft de lijnen niet uit te gummen, omdat deze allemaal aan de binnenkant komen.


Gebruik hierbij je vouwbeen of potlood om de flapjes even goed aan te drukken.


Als je het goed hebt gedaan, ziet het er nu zo uit:


stap 7: Vouw het geheel nog iets verder en plak het overgebleven strookje vast. Er is nu een 'balkje' ontstaan en dat ziet er zo uit:


stap 8: Zet de lange kant omhoog, smeer wat lijm op het flapje en op de zijkant van het 'balkje' en plak de zijkant er tegenaan. Vouw daarna de zijkant door en plak het smalle strookje vast op de bodem. Doe dit met beide zijkanten.stap 9: Vouw het overgebleven deel naar binnen en plak het grootste deel vast op de bodem. Dit wijst zich vanzelf. Het bakje is nu klaar en ziet er zo uit:


Om de witte randjes wat weg te werken heb ik alle hoeken en randen van het bakje geïnkt met een bijpassende kleur inkt, maar dit hoeft natuurlijk niet.

Verder met het hoesje:

stap 1: Neem onderstaande tekening over op het andere vel designkarton


stap 2: Snij de snijlijnen en ril en vouw de vouwlijnen. Snij het linkerhoekje er helemaal uit. Gum nu wel alle lijnen uit, want anders zie je er straks vast een paar.


stap 3: Draai het designkarton met de goede kant naar je toe, vouw het middelste flapje naar achter en bepaal het midden van de brede strook (zie foto).


stap 4: Maak op deze plek een opening. Ik heb hiervoor een rond stansje gebruikt, maar je kunt er ook een vierkantje uitsnijden met je mes. Deze opening heb je nodig om het bakje uit het hoesje te kunnen duwen.


stap 5: Vouw het hoesje even in elkaar, met het strookje met de opening bovenop en teken deze opening af op de strook eronder, zodat je zeker weet dat de openingen op dezelfde plaats komen. maak het hoesje weer plat en maak nu de opening op de afgetekende plaats in de andere strook.
stap 6: Vouw nu het hoesje weer in elkaar. Ik hoop dat je aan deze foto's kunt zien hoe dat moet ;-)
Ook het hoesje is nu klaar.


Als het goed is, kun je het bakje nu in het hoesje schuiven.


Snij van het overgebleven designkarton een stuk van 19 cm x 9,5 cm en vouw dit dubbel. Teken op 1 helft 2 hoeken van een cadeaukaart af en maak hier 2 sneden in. Zie onderstaande foto.


De cadeaukaart past er dan zo in:


Sluit de kaart met een lint en voeg de extraatjes toe.


Leg het geheel in het bakje en schuif het bakje in het hoesje.Veel plezier met het maken van dit 'kadoosje' !

Creatieve groetjes van


Voor dit 'kadoosje' heb ik de volgende materialen van Craft Sensations gebruikt: 

1 opmerking: