maandag 9 november 2020

Veelzijdig kerstdoosje


In deze blogpost laat ik jullie zien hoe je een 'veelzijdig kerstdoosje' maakt, maar eerst laat ik jullie zien waarom ik het doosje veelzijdig noem.

a. Ik heb het doosje eigenlijk gemaakt om weg te geven i.p.v. een kerstkaart; vul het doosje met waxinelichtjes (er passen 3 waxinelichtjes in). Maak de waxinelichtjes wat mooier door er een strookje washi tape omheen te plakken.Maak een (persoonlijke) kerstwens aan het touwtje en geef het aan iemand die het verdient.


b. Je kunt natuurlijk ook een aantal van deze doosjes vullen met iets lekkers en in de kerstboom hangen voor de kinderen. Als het doosje dan leeg is, kun je het gewoon weer in de boom hangen, zodat er geen lege plekken ontstaan.

c. Je kunt ook alleen het 'dekseltje' van het doosje gebruiken; zet er een waxinelichtje op batterijen onder en je hebt een leuk sfeerlichtje. Zo kun je hem natuurlijk ook weggeven, met een waxinelichtje op batterijen in het doosje.d. Tot slot bedacht ik tijdens het maken dat je er ook een adventskalender van kunt maken. Hang de doosjes aan een roede of zet ze gewoon allemaal op een rijtje, maak ze op een plankje of prikbord in de vorm van een kerstboom. Wees creatief! 
Als je er nu aan begint, heb je nog genoeg tijd om 24 doosjes te maken ;-)

Ik ga jullie nu laten zien hoe je zo'n doosje maakt. Hiervoor heb je de volgende materialen nodig:
- designkarton
- craftkarton
- sterretjessnijmal
- touw
- basismaterialen: potlood, (snij)liniaal, mes en lijm

Stap 1: Begin met het 'dekseltje'. Neem daarvoor onderstaande tekening over op de achterkant van het gekozen designkarton. Let op: de aangegeven maten (2mm verschil) zijn erg belangrijk, anders past het 'dekseltje' straks niet.


Stap 2: Snij, ril en vouw langs de aangegeven snij- en ril-/vouwlijnen.


Stap 3: Draai het geheel om en stans midden in elk vakje een sterretje. Als je het sterretje van Craft Sensations gebruikt, kun je ongeveer 1,5 cm vanaf de onderkant aanhouden. Leg het stansje tegen de liniaal en bepaal daarna m.b.v. de liniaal het midden van het vakje, zodat je geen potloodstrepen krijgt. Van gummen wordt het papier meestal niet mooier. Een doorzichtige liniaal met lijntjes is hier ideaal voor. Plak het stansje vast met een stukje verwijderbare of washi tape, zodat het niet verschuift tijdens het stansen.


Als je alle sterretjes hebt gestanst, ziet het er zo uit:


Stap 4: Plak het 'dekseltje' nu met wat lijm volgens onderstaande foto in elkaar.


Stap 5: Doe lijm op de overige plakstrookjes en vouw het laatste vlakje eroverheen. Het 'dekseltje' is nu klaar.


Stap 6: Nu gaan we verder met het doosje. Neem hiervoor onderstaande tekening over op craftkarton. Doe dit ook weer op de achterkant.


Stap 7: Snij, ril en vouw langs de snij- en ril-/vouwlijnen.


Stap 8: Draai het geheel om en bepaal het midden van de 2 bovenste vlakjes (zie onderstaande foto). Leg hiervoor de liniaal diagonaal van de rechter bovenhoek naar de linker onderhoek en trek een dunne lijn langs de liniaal. Doe dit ook van de linker bovenhoek naar de rechter onderhoek. het snijpunt van de 2 lijntjes is het midden.


Stap 9: Maak op de snijpunten een klein gaatje. Er moet net een dubbel touwtje door passen


Dat ziet er dan zo uit:


Stap 10: Leg je liniaal op het rechter vlakje met het gaatje en snij er een schuin stukje af, van de onderhoek naar boven ongeveer 1 cm uit de kant (zie onderstaande foto's). Doe dit aan beide kanten van dit vlakje.Stap 11: Maak in het linker vlakje met het gaatje een inkeping, ongeveer 1 cm vanaf de vouw en 1 cm vanaf beide kanten. Maak deze inkeping vooral niet te breed, je kunt hem later altijd nog iets breder maken als dat nodig is.


Zo ziet het geheel er nu uit:


Stap 12: Plak het doosje op dezelfde manier als het 'dekseltje' in elkaar. De vlakjes met de gaatjes komen nu tegenover elkaar te liggen.


Stap 13: Neem een stukje touw van ongeveer 12 centimeter. Doe dit dubbel en knoop de uiteinden aan elkaar.


Stap 14: Rijg het touwtje eerst vanaf de onderkant door het gaatje van het vlakje met de inkeping, vul het doosje en rijg het touwtje daarna, ook vanaf de onderkant, door het gaatje van het andere vlakje. 
Stap 15: Steek nu het bovenste vlakje in de inkeping en klaar is je doosje.


Stap 16: Laat tot slot het 'dekseltje' over het doosje glijden en zorg dat het touwtje door het sterretje van het 'dekseltje' steekt. 


Dit is dan het eindresultaat:


Veel plezier met deze veelzijdige kerstdoosjes!


Creatieve groetjes vanVoor deze doosjes heb ik de volgende producten van Craft Sensations gebruikt: 

8 opmerkingen: