Pagina's

maandag 5 juli 2021

Heren portemonnee


Een verjaardag van een vriend of broer, Vaderdag, een geslaagde neef? Een cadeautje vinden is vaak lastig voor iemand van het mannelijk geslacht. Daarom heb ik deze portemonnee ontworpen. Er kan geld in of 1 of meerdere giftcards en er is plek voor een persoonlijke boodschap.


Om deze portemonnee te kunnen maken, heb je de volgende materialen nodig:
- zwart en wit cardstock
- designpapier
- stempels en stempelinkt
- stukje klittenband
- (snij-)liniaal, mes, schaar, lijm, tissue tape

Wil je deze portemonnee ook maken? Volg dan onderstaande stappen.

Stap 1: Snij uit zwart cardstock de basis volgens de maataanduidingen in de tekening op onderstaande foto. Ril en vouw de aangegeven lijnen. Voor de duidelijkheid: het schuine stukje is onderaan 3,5 cm breed en bovenaan 2,5 cm.


Stap 2:  Pons of snij een half rondje uit het flapje van 10,3 cm breed. De basis ziet er dan zo uit (dit is de binnenkant van de portemonnee):


Stap 3: Snij uit desingpapier een strook van 23 cm x 8 cm en een strook van 20 cm x 8 cm.


Stap 4: Snij de strook van 20 cm door op 10 cm. 


Stap 5: Mat deze twee delen op de buitenkant van de basis en laat hierbij het design doorlopen.


Stap 6: Snij de strook van 23 cm door op 10 cm en op 20 cm. Je houdt een strookje van 3 cm over. Snij dit schuin af, zodat de breedte aan de bovenkant 2 cm wordt. 
Mat deze drie delen op de binnenkant van de basis en laat het design doorlopen. 
Hier is helaas geen foto van, maar ter verduidelijking: aan de binnenkant van de basis wordt het schuine deel WEL gemat, aan de buitenkant wordt het schuine deel NIET gemat. Verderop in de foto's kun je dit wel een beetje zien.

Stap 7: Maak in het midden van het flapje met het halve rondje een snede van 8 cm breed. Dit wordt het 'pasjes' vakje.


Stap 8: Plak met een heel smal randje tissue tape of lijm een stukje zwart cardstock van 3,5 cm x 10 cm  over de snede.


Stap 9: Trek op 1,5 cm van de vouw een potloodlijn. Plak tissue tape (of gebruik lijm) langs de potloodlijn en langs de beide zijkanten.


Stap 10: Vouw het flapje naar binnen en plak het vast.


 Omdat je tissue tape langs de potloodlijn hebt geplakt, kan het achterste 'pasje' niet helemaal naar onderen zakken: Nu gaan we de het 'kleingeld vakje' maken.

Stap 11: Neem een stuk zwart cardstock van 16 cm x 21 cm. Neem de maten uit de tekening hieronder over en snij en vouw volgens de aangegeven lijnen.Stap 12: Vouw eerst de plakstroken van de beide punten naar binnen.


Stap 13: Vouw nu de beide punten naar binnen.


Stap 14: Vouw de beide punten voor ongeveer de helft weer terug, zodat de vouw van de plakstrook gelijk valt met de zijkant van het het cardstock, zoals je ziet op de foto's hieronder:Stap 15: Smeer de plakstroken in met lijm en vouw de onderste flap eroverheen.
Stap 16: Knip de uitstekende hoekjes eraf.


Zo kijk je in het 'kleingeld vakje':


Stap 17: Neem een klein stukje klittenband, verwijder aan 1 kant de beschermlaag en plak het op het flapje. Verwijder nu de andere beschermlaag en vouw het flapje dicht. Druk het klittenband even goed aan.
Het 'kleingeld vakje' is nu klaar.

Stap 18: Plak op de achterkant van het 'kleingeld vakje' extra sterke tissue tape of gebruik goede lijm. Doe dit alleen aan de zijkanten en aan de onderkant van het vakje, zodat de bovenkant open blijft en je daar ook nog weer iets achter kunt schuiven. Plak het vakje in de portemonnee (zie foto's).Zo ziet je portemonnee er nu uit:


Stap 19: Voor de 'pasjes' heb ik stukjes wit cardstock gebruikt van 7 cm x 4,5 cm. Deze stukjes cardstock heb ik met toepasselijke stempels bestempeld.Stap 20: Neem een stukje klittenband, verwijder aan 1 kant het beschermlaagje en plak het aan de binnenkant op het schuine stuk, verwijder nu het andere beschermlaagje en vouw de portemonnee dicht. Druk het klittenband goed aan. Nu werkt het als een echte portemonnee.Stap 21: Werk de portemonnee af door met een witte gelpen een stikrandje op het schuine flapje te tekenen. Dit is dan ook meteen je eind resultaat:


Je kunt deze portemonnee vullen met briefgeld, kleingeld, en/of giftcards. Er is ook genoeg ruimte voor een kaartje met een persoonlijke boodschap.Ik hoop je weer geïnspireerd te hebben met dit leuke mannen cadeautje.

Creatieve groetjes vanVoor deze heren portemonnee heb ik de volgende producten van Craft Sensations gebruikt:

 

2 opmerkingen:

  1. Wat een leuk idee om een portemonnee te maken, ik zocht namelijk iets voor mijn zoon die zondag 21 jaar wordt. Hier kan ik wel iets mee denk ik, heel erg bedankt! Lieve groet, Anja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel, Anja! Veel plezier met maken en alvast gefeliciteerd met je zoon. Deel je de portemonnee en de reactie van je zoon op de fb groep @creatief met art sensations en craft sensations? Groetjes, Anita

      Verwijderen