Pagina's

maandag 4 februari 2019

mini-serie: 1 stempelset, 3 kaarten...derde kaart: 'watervalkaartje'

Hoi allemaal!

Vandaag mijn laatste kaartje van mijn mini-serie: 1 stempelset, 3 kaartjes. De stempeltjes vind ik heel veelzijdig in te zetten, ik heb er al een 'muziekdoosje' mee gemaakt en het vosje in de schijnwerpers gezet op een wiebelkaartje. De figuurtjes in dit stempelsetje lenen zich ook heel goed voor een eigen paneeltje. Wat is leuker dan een aantal paneeltjes met ieder een eigen motiefje en dat samenbrengen op 1 kaart? Het laatste kaartje dat ik maakte is deze leuke, interactieve watervalkaart, met plek voor 4 verschillende motiefjes.De paneeltjes zijn aangebracht op een strook die iedere 2 centimeter gerild is. Als je aan het touwtje trekt dan komen de verschillende paneeltjes 1 voor 1 te voorschijn.Ik vind dit soort interactieve kaartjes zo leuk om te maken! Ze zijn niet moeilijk om te maken en hebben gegarandeerd een 'wauw'-effect ;-). De ontvanger zal verrast zijn om te zien hoe iedere keer een nieuwe afbeelding verschijnt.


Ook nu heb ik gewerkt met designer papier met een hout-design en goud spiegelkarton. Een aantal 'stud'- achtige blingetjes sieren het kaartje op. De band met de goudkleurige sierstrook is niet enkel ter decoratie, daar bevestig je je strook met paneeltjes aan vast en de onderzijde van je mechanisme loopt onder de sierrand door.


De paneeltjes zijn niet zo heel groot, dus de stempeltjes moeten er wel op passen. Het gitaartje viel daarom af, maar in plaats daarvan koos ik voor de trompet en een 'happy birthday to you' spreuk. Dat spreukje komt overigens uit een ander stempelsetje in dezelfde serie (productlijst vind je onderaan het blog).

Hieronder zie je het vosje en de trompet. De figuurtjes heb ik wederom gekleurd met de kleurpotloden van Craft Sensations.Als je aan het touwtje trekt komt het paneeltje met de uil te voorschijn. Zie je hoe de paneeltjes naar achteren roteren en zo iedere keer een ander plaatje te voorschijn komt? Dat wordt bedoeld met het waterval-effect.Trek nog een stukje verder en het onderste paneeltje verschijnt. Wat ook verschijnt is de lange strook met daarop wit cardstock waarop je je persoonlijke wens kunt schrijven. Maar dat kan ook gewoon op de binnenkant van de kaart, het is een dubbele kaart die je open kunt vouwen.


Hieronder een detailfoto van de sierrand en je ziet ook nog net het buikje van de uil en de in goud ge-embossde spreuk. Het draadje onderaan het trekpaneeltje gaat door een goudkleurige eyelet. Ik gebruikte een goudkleurig draad uit de verpakking met jingle belletjes die Craft Sensations tijdens de kerstperiode in de winkels had liggen.


En hier het kaartje nog een keertje vanuit een andere hoek. De stans waarmee ik de gouden sierrand gemaakt heb niet is niet van Craft Sensations.Vanwege de gebruikte materialen vind ik met name dit kaartje ook heel geschikt voor mannen. Kaarten voor mannen blijven een uitdaging. Het papier met het hout-design leent zich goed voor mannenkaarten. Eventueel kun je het gouden spiegelkarton vervangen door lichtgekleurd cardstock of iets dergelijks. Hoewel ik denk dat er ook best mannen zijn die voor goud gaan ;-)


En tenslotte alle drie kaartjes nog eens bij elkaar. In deze mini-serie heb ik ervoor gekozen om de stempels op interactieve kaarten te gebruiken. Dat is natuurlijk niet nodig, ik kan me voorstellen dat je de leukste 'gewone' kaarten maakt met deze leuke stempeltjes. De ene keer een hoofdrol voor het vosje, de andere keer voor de uil, een muziekkaart voor iemand die muzikaal is, noem maar op.


De stempeltjes die ik niet gebruikt heb zijn de 'hart'- stempels. Ik daag jullie van harte uit om te laten zien wat je daar mee doet. Nu met Valentijnsdag op komst moeten deze hartstempeltjes toch gebruikt kunnen worden? ;-)Hieronder een korte foto tutorial over het in elkaar zetten van een watervalkaart. Net als alle kaartvormen: het lijkt moeilijker dan het is ;-)

Wat heb je nodig? 
Kaartbasis: 1x 14,5 bij 21 cm, dubblevouwen en rillen bij 10,5 cm
Mat en sierrand: 1x gouden spiegelkarton iets kleiner dan de kaartbasis, 1x designerpapier 'hout' net iets kleiner dan de gouden mat, sierrand 1,5 bij 10,5 cm, eventueel een sierstrook er bovenop.
Basis paneeltjes: 4x 5,5 bij 5,5 cm
Witte paneeltjes (waarop gestempel wordt): 4x 5 bij 5 cm
Strook voor watervalmechanisme: 1x 25 bij 6 cm. Deze rillen bij: 6, 8, 10 en 12 cm

Zie foto hieronder:Het watervalmechanisme maak je met de strook cardstock van 25 x 6 cm. Op de foto hieronder zie je dat de strook gerild wordt bij 6, 8, 10 en 12 cm (witte stippellijntjes); iedere 2 cm dus. Aan deze 
2 cm-vlakken die zo ontstaan breng je straks je paneeltjes met je afbeeldingen aan. Hieronder zie je hoe de strook eruit ziet na het vouwen, zo wordt duidelijk hoe je kaart gaat 'watervallen'. Onderaan de strook zie je 'Pull tab', daar wordt voorzichtig aan getrokken om iedere keer een andere afbeelding te laten verschijnen.


Nu moet het mechanisme nog op de kaart, en uiteraard moeten de paneeltje aangebracht worden. Voor de foto's heb ik een witte kaart genomen, omdat dat beter overkomt op de foto's.

 Je snijdt je paneeltjes van 5,5 x 5,5 cm en van 5 x 5 cm (dit zijn de paneeltjes waarop je de afbeeldingen aanbrengt, die ontbreken op de foto hieronder). Je snijdt ook je sierrand van 1,5 x 10 cm.


 Op de foto boven zie je gele stripjes aan de uiteinden van de sierrand, dat zijn lijmstrookjes. Het is de bedoeling dat de sierrand enkel aan de randen vastgekleefd wordt op de kaart, zodat het watervalmechanisme er onder door kan.


Op de foto's hierboven en hieronder zie je hoe het watervalmechanisme onder de sierrand door schuift. Hij moet uiteindelijk recht op de kaart terecht komen, zoals hieronder te zien is.


Het lange, niet gerilde deel van je mechanisme schuif je onder de rand door. Het gevouwen deel plak je helemaal onderaan vast aan de sierrand. Dat zie je op de foto hieronder (zie de tekst: plak aan sierrand). Let op: plak enkel de onderzijde van het mechanisme vast aan de sierrand. Plak niet de gehele achterzijde vast aan de kaart, want dan kan het mechanisme niet roteren.


Pak nu je paneeltjes, breng je sierpaneeltjes (met afbeelding) alvast aan en op de achterzijde van de paneeltjes breng je aan de bovenkant! een strip dubbelzijdig lijm-tape aan. Dat zijn de gele strookjes die je op de paneeltjes ziet. Let op: hoewel het op de foto lijkt alsof de paneeltjes aan de onderzijde voorzien moeten worden met tape moet dat echt de langs de bovenzijde gebeuren. Mijn paneeltjes op de foto liggen helaas verkeerd om.

 Op de foto zie je ook hoe het mechanisme op de kaart is aangebracht en hoe het onderste paneeltje al is aangebracht. Dat is het paneeltje met de smiley ;-). Dat paneeltje kan met de achterzijde geheel worden geplakt op het onderste deel van de waterval, die hoef je niet enkel met de bovenzijde vast te kleven.


De andere paneeltjes worden alleen langs de bovenzijde geplakt aan de waterval. Hopelijk is op de foto's hieronder te zien hoe de paneeltjes geplakt moeten worden.
Je watervalmechanisme is nu klaar. Trek voorzichtig aan het onderste deel van de waterval zodat de paneeltjes roteren en 1 voor 1 te voorschijn komen.
Ik hoop dat duidelijk is hoe je zelf zo'n leuke watervalkaart kunt maken. Met deze kaart eindigt mijn mini-serie: 1 stempelset, 3 kaarten. Hoop dat jullie het leuk vonden, en dat je je uitgedaagd voelt om meer uit je stempeltjes te halen ;-).  Voel je vooral ook geïnspireerd om een ander stempelsetje te gebruiken, en deel jouw variant van de watervalkaart met ons op onze Facebookgroep 'Creatief met Craft Sensations'. 

Tot slot nog de gebruikte producten hieronder. 

Creatieve groetjes,
Sandra


10 opmerkingen:

 1. Ooooo wat is hij geweldig mooi geworden Sandra! De andere kaartjes waren ook erg leuk maar dit is toch wel de gaafste en ga ik zeker eens maken! Door jouw inspiratie ben ik wel wat aan het kleuren geslagen met potloden, had klein doosje bij action gescoord van ander merk, werkte wel goed alleen heel weinig kleurtjes. De grote doos van craft Sensations helaas nog niet kunnen bemachtigen :( Bedankt voor je inspiratie en lieve freubelgroetjes, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! En wat leuk dat je het kleuren opgepakt hebt. Soms krijg je al hele mooie resultaten met weinig kleurtjes ;-). Lieve groetjes terug!
   Sandra

   Verwijderen
 2. Dat is ook toevallig, deze kaart wilde ik deze week juist gaan uitproberen, had al wat tutorials gevonden, maar nog niet bekeken. Het moet numet jouw beschrijving erbij helemaal goed komen. Dankjewel!
  Je kaart ziet er fantastisch uit, mooie kleurcombinaties heb je gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk! Heb je 'm ondertussen ook al gemaakt? Ze zijn superleuk om te maken! Dank je wel Angelique ;-) Groetjes, Sandra

   Verwijderen
 3. Leuke serie.
  Voor herhaling vatbaar.

  Groetjes, Bep

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Bep! In dat geval ga ik me beraden op mijn volgende serie kaartjes ;-)
   Groetjes,
   Sandra

   Verwijderen
 4. Très jolie carte, bravo ! sympa la cascade de jolies images, et très bonne idée le mot sur la languette ! merci pour les mesures.

  BeantwoordenVerwijderen