Pagina's

maandag 22 juni 2020

Vrolijke Monsterkaart (met gedeeltelijke tutorial)Vandaag heb ik een kinderkaart gemaakt. Het is een vrolijke monsterkaart met bewegende ogen en tanden geworden. Ik zag deze kaart op social media en vond hem zo leuk dat ik hem graag voor jullie wilde maken. De bewegende ogen heb ik zelf bedacht. Onderaan deze blogpost leg ik jullie uit hoe ik dat gedaan heb. Deze kaart kun je bijna helemaal uit 1 blok luxury cardstock maken. Voor de ogen en tanden heb ik een restje craft, wit en zwart cardstock gebruikt. 
Verder heb je de volgende basismaterialen nodig:
- (snij) liniaal
- schaar
- mes
- potlood
-dubbelzijdig (tissue) tape
- lijm


Zien jullie het verschil tussen de foto hierboven en de foto hieronder?


Op de bovenste foto is het een lief monster met de oogjes naar onder en heeft het lange tanden. Op de onderste foto kijkt het monster toch wat ondeugender doordat de oogjes naar boven staan en zijn de tanden korter. Op onderstaande foto's laat ik jullie het verschil duidelijker zien.

Op de volgende 2 foto's staan de oogjes naar onder en heeft het monster lange tanden.

Door de tanden omhoog te schuiven gaan de oogjes omhoog en worden de tanden dus korter. Dat zie je op de volgende 2 foto's en het filmpje daaronder.


 De opbouw van de kaart ziet er als volgt uit: De kaart bestaat uit 2 kaarten; de gele basiskaart (dubbelgevouwen 13,5 cm x 13,5 cm) en de blauwe bovenkaart (dubbelgevouwen 13 cm x 13 cm). Ik heb 1 deel van de blauwe kaart afgerond op ongeveer 4 cm van de onderkant. 

De blauwe kaart heb ik eerst geëmbost met behulp van een maskstencil. 


De ogen heb ik opgebouwd met 4 rondjes. Ik heb hier een stansmal voor gebruikt, maar dit kan natuurlijk ook met een cirkelsnijder of zelfs met een passer en schaar. Het linker oog is echter een slag kleiner dan het rechter oog. 


De neus heb ik verhoogd opgeplakt, zodat de oogjes erachter komen als je ze naar onderen schuift..


Aan de binnenkant van de blauwe kaart heb ik een roze inleg geplakt. Deze inleg heb ik in dezelfde vorm geknipt als het bovenste gedeelte van de blauwe kaart alleen een centimeter langer, zodat deze onder het blauwe gedeelte uitkomt als de kaart is dichtgevouwen, 


Op het roze gedeelte heb ik een geel vlak geplakt. Op dat gele vlak heb ik vlaggetjes en tekst gestempeld. Het lijntje heb ik er met een fineliner op getekend.


Aan de binnenkant van de gele basiskaart heb ik een roze en blauwe strook geplakt.


Ik heb de blauwe kaart schuin op de gele kaart geplakt.


Hieronder probeer ik jullie uit te leggen hoe ik de bewegende ogen en tanden heb gemaakt.

Stap 1: Teken de ronding van de blauwe kaart nogmaals op een blauw vel en knip deze uit.


Stap 2: teken nu de tanden en zorg dat het bovenste gedeelte breder is dan de tanden zelf. Snij of knip dit uit. Aan de hand van de snijmat die eronder ligt op onderstaande foto kun je zien hoe groot dit onderdeel ongeveer is.


Stap 3: Snij alle rondjes voor de ogen uit, maak er op de plek waar het zwarte rondje moet komen gleufjes in van ongeveer 8 mm lang en 4 mm breed en plak ze met de openingen op elkaar. Let op, het rechter oog is een slag groter dan het linker oog.Stap 4: Bepaal waar de ogen komen op de blauwe kaart, teken de gleufjes af en snij deze uit.


Stap 5: Neem nu de tanden en leg ze onder de openingen, zodat de tanden ongeveer 2 cm onder de blauwe ronding uitkomen. Teken de gleufjes af op de tanden.


 Stap 6: Neem nu de losse blauwe ronding en leg deze zo in de kaart dat de twee blauwe rondingen precies gelijk lopen. Plak dit vast met een stukje verwijderbare tape of washi tape. Leg nu de tanden erop en vouw de kaart dicht. Schuif net zolang tot de afgetekende gleufjes precies voor de uitgesneden gleufjes zitten. Hou de tanden op hun plek als je de kaart weer openvouwt en teken het geheel af op de losse blauwe ronding.


Stap 7: Bevestig dubbelzijdig tape op de losse blauwe ronding ruim langs de potloodlijnen en langs de randen.


Stap 8: Leg de tanden in het afgetekende kader en schuif het geheel goed op zijn plek. Je kunt het eventueel aan de onderkant nog een keer vastplakken met verwijderbare tape. verwijder nu de beschermlagen en plak de rondingen op elkaar.


Stap 9: Plak nu in beide gleufjes een klein blokje dat net iets hoger is dan het gehele oog. Ik heb hier na verschillende experimenten de houten letter 'i' voor gebruikt. Deze is precies hoog genoeg en blijft het beste zitten. Met een schaar kun je er makkelijk stukjes afknippen.


Stap 10: Leg de ogen met de openingen over de blokjes en plak ze vast. Plak vervolgens de zwarte rondjes op de blokjes (wees zuinig met de lijm, anders plakt alles aan elkaar en kun je niet meer schuiven). Nu kun je de ogen van boven naar beneden en andersom bewegen door aan de tanden te trekken of te duwen. Als laatste plak je de neus verhoogd op net iets over de ogen.Ik hoop dat jullie het een beetje snappen, want ik vond het zelf nog best lastig om te maken. En nog lastiger om het uit te leggen. Heb je vragen? Stel ze gerust!

Creatieve groetjes vanVoor deze kaart heb ik de volgende producten van Craft Sensations gebruikt:

4 opmerkingen: