Pagina's

maandag 13 januari 2020

Flip flap kaart met foto tutorial

Hoi allemaal!

Vandaag heb ik een eenvoudig te maken, superleuke interactieve kaart! Het is een zogeheten 'flip flap kaart'. Ik maakte twee varianten, een verjaardagskaart en een dankkaart. Onderaan het blog vind je een foto tutorial waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de kaart maakt en in elkaar zet. Voor de foto tutorial gebruikte ik papier uit een blok met daarin kaartjes om uit te knippen. Heb je zo gauw geen passende stempel bij de hand, ga dan eens op zoek naar blokken met leuke tekstjes en gebruik deze op je kaar. Met weinig materiaal kun je al een leuke kaart maken ;-)....


De twee foto's hieronder laten duidelijk zien waarom deze kaart een 'flip flap kaart' heet ;-) Geloof dat de kaart ook wel klapkaart wordt genoemd. Zoals gezegd, simpel om te maken, maar wel weer eentje met een 'wow'-effect.Het desingerpapier komt uit een blokje kerstpapier van Craft Sensations dat niet bij Action te koop is, maar wel bij Boekenvoordeel. Mocht er een Boekenvoordeel in jouw buurt zijn, dan is het misschien de moeite waard om daar ook eens te kijken. Craft Sensations heeft meer producten dan hetgeen bij Action verkocht wordt. In de productlijst helemaal onderaan het blog laat ik je zien om welk blokje het gaat.
Overigens is deze kaart voor mijn lievelingscollegaatje, die bijna jarig is. Omdat het in januari gewoon nog winter is (ondanks de temperaturen die we nu hebben!!), wilde ik 'winterse' kleuren gebruiken. Dit ijsblauw, met de gouden, glimmende stippen (sneeuw) vind ik winters. Vandaar de keuze voor dit desingerpapier.


Mijn stijl is uberhaupt al van de 'less is more', en al helemaal als ik een interactieve kaart maak. Het gaat immers om het 'special effect'. Het interactieve moet er uit springen. En dus heb ik deze kaart straks en simpel gehouden. Omdat de stipjes van goudkleurig foil zijn, heb ik goudkleurig spiegelkarton gebruikt als mat. Een gouden strik en hartjes maken de kaart af.


Op de foto hierboven is mooi te zien hoe de kaartjes op elkaar liggen. Om het blauw een beetje te doorbreken koos ik voor rood/wit bakerstwine aan de tab aan de zijkant van de kaart.

Het te schattige poezenbeestje heb ik gekleurd met alcohol markers. Op de foto hieronder is goed te zien hoe ik geprobeerd heb om wat diepte en schaduwen aan te brengen, om het poezenbeestje wat meer 3D effect te geven. De roos heb ik met verschillende tinten roze en rood gekleurd. Om wat schaduw rondom het beestje te creëren ben ik gewoon met een ijsblauwe stift langs de buitenzijde van het beestje gegaan. Dat geeft net iets extra's. Overigens is de roos bewerkt met glitterpen en heb ik glossy accents aangebracht op de hartjes op het poezenbeestje. Ik vind haar schattig! 


Zodadelijk laat ik je zien hoe je de kaart maakt, maar eerst de kaart die ik maakte voor de foto tuto...Het spreukje op de voorkant is een kaartje uit een groot blok designerpapier. Ik heb het spreukje met een stans in de gewenste afmetingen gestanst.

Aan de binnenzijde heb ik met een stempeltje 'very much' gestempeld. een lieveheersbeestjes staat voor geluk, en die mocht niet ontbreken ;-)


Hoe maak je deze kaart? Op de foto hieronder zie je  allereerst wat je nodig hebt: 
- een kaartbasis van 14,5 bij 21 cm (vouwen bij 10,5 cm)
- kaartopegger 1: ik koos voor spiegelkarton in de maten 14,3 bij 10,3 cm
- kaartoplegger 2: designerpapier in de maten 14 bij 10 cm
- mechanisme: een strook van 16 bij 5 cm, rillen aan de lange zijde bij 5,5 en 6,5 cm
stansen of stukjes vierkant cardstock in de maten: a. 6,5 bij 6,5 cm (1 keer), b. 5,5 bij 5,5 cm (2 keer) en 4,5 bij 4,5 cm (1 keer)Ga aan de slag met het stuk designerpapier. Hier moet straks het mechanisme soort van onderdoor lopen. Dat betekent dat in het midden van het designerpapier een stuk uitgesneden  moet worden van 5 bij 1 cm. Doe dat op de wijze zoals op de foto hieronder is aangegeven (het schuin gearceerde rechthoekje moet uitgesneden worden). 


Voor het uitsnijden van dit strookje designerpapier heb ik gewoon mijn snijmesje en een metalen liniaal gebruikt, en een snijmat. Gebruik geen plastic liniaal, want daar kun je gemakkelijk in snijden in plaats van langs snijden. 


Ga vervolgens aan de slag met de strook cardstock voor het mechanisme. Aan de lange zijde ril je deze strook bij 5,5 en 6,5 cm. 


Op de foto hieronder zie je hoe de strook gevouwen moet worden. Aan deze strook worden straks de kaartjes met afbeeldingen bevestigd.


Op de foto hieronder laat ik je zien hoe het mechanisme straks door het desingerpapier gestoken moet worden. Zoals je ziet zijn de hoekjes van de strook aan de lange zijde afgerond en heb ik inmiddels een gaatje geponst om straks wat bakerstwine door te kunnen halen, zodat daar aan getrokken kan worden om het kaartje open te flappen. Als eerste bevestig je het kaartje dat aan de binnenkant moet komen. Draai de strook met het mechanisme zo om, dat de afgeronde hoeken en het gaatje links liggen. Helemaal aan het eind bevestig je het kaartje met de spreuk, zie foto hieronder. 
Breng vervolgens tussen de twee rillijnen dubbezijdig tape aan. Mijn schaartje wijst naar de plek waar dat tape moet komen, en mijn tape heeft een gele achterkant. Het kaartje dat op de voorzijde moet komen ligt ook al klaar. Deze heb ik gemat op een stukje roze spiegelkarton. 


Haal de achterkant weg van het dubbelzijdig tape en bevestig daar het kaartje dat op de voorkant moet komen aan. Pas op dat je niet over de rillijn plakt, de punt van mijn schaartje wijst waar de rillijn loopt. 


Draai het mechanisme weer om, zodat de strook met de afgeronde hoeken en het gaatje weer aan de rechterkant zijn. Steek het mechanisme op de onderstaande wijze door het designerpapier. Let op: aan de achterzijde van het kaartje dat binnen in komt (in dit geval het kaartje met het lieveheersbeestje) bevestig je een stukje dubbelzijdig tape. Doe dat op de plek zoals aangegeven met mijn schaartje, dus helemaal aan de linkerzijde van het kaartje. 


Haal de achterkant van het tape, en bevestig het kaartje zo dat de kaartjes mooi in het midden van de kaart liggen. 

Breng vervolgens dubbelzijdig tape aan aan de achterzijde van het designerpapier. Op de foto hieronder ze je dat er geen tape komt aan het mechanisme, deze moet niet vastgeplakt worden anders werkt het mechanisme niet meer. 


Breng vervolgens aan op de kaartbasis (ik heb onder het desingerpapier een mat van roze spiegelkarton).


Als je voorzichtig trekt aan het mechanisme, flipt het bovenste kaartje om en verschijnt een nieuw kaartje met het lieveheersbeesjte en 'very much'


Mocht je de kaart namaken, deel 'm dan vooral met ons op de groep 'Creatief met Craft Sensations en Art Sensations'!! Ik hoop dat jullie mijn kaartjes leuk vinden en dat het een idee is om de kaartjes in de verschillende blokken ook gewoon op je kaart te gebruiken! O, en scrol nog even naar beneden voor de productenlijst.


Creatieve groetjes,
Sandra

Afbeelding kan het volgende bevatten: tekstGeen fotobeschrijving beschikbaar.
Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

15 opmerkingen:

 1. Leuk kaartje Sandra! Dat beertje❤
  Gr. Sonja

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lief kaartje, Sandra.

  Groetjes, Sjanie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mooie kaart eerstdaags eens uitproberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super leuke kaarten en dank je wel voor de uitleg.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Super leuke kaart Sandra. Ga er snel mee aan de slag.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Die us superleuk! Dankjewel voor de beschrijving.

  BeantwoordenVerwijderen