Pagina's

maandag 29 november 2021

Slide and lock kerst kaartjes


Hoi allemaal! 

De kerstblokken die dit jaar zijn uitgekomen zijn zo mogelijk nog mooier dan vorig jaar! Maar er is een blok bij die ik superleuk vind, maar waarvan ik maar geen idee had wat ermee te doen. Het gaat om het blok 'Have a Holly jolly Christmas', in niet-traditionele kleuren en met dino's, lama's, katten, de kerstman, varkentjes, kaketoe's en tropische en noorse patronen! Het desingpapier is druk met kleine printjes, daar weet ik me meestal geen raad mee. Het gaat om dit blok: 

Bij zo'n olijk blok moesten vrolijke kaartjes komen. En dus werden het uiteindelijk zogeheten 'slide and lock' kaartjes worden. Net zo speels als het papier zelf. Het is een 'gatefold' kaart (kaart met deurtjes, vrij vertaald ;-)) die gesloten blijft met een paneeltje dat als sluiting werkt. Hoe je die sluiting maakt lees je onderaan het blog. Je hebt enkel een paar standaard stansen nodig, of je snijdt zelf vierktante of rechthoekige stukjes cardstock voor de sluiting. Ik gebruikte zelf ook nog ronde stansen, en je kunt bijvoorbeeld ook ovale stansen gebruiken. Hieronder laat ik je de kaarten zien. Ik maakte ze in drie verschillende varianten (horizontaal, vertikaal en vierkant), je kunt ze dus zo maken zoals je wilt. 

De kaketoe-kaart maakte ik als eerste. Zelf heb ik twee vogeltjes die me gezelschap houden en dus wildt ik dit te leuke kaartje uit het blok gebruiken als eyecatcher van de kaart. De basis van de sluiting is het vierkant met het blauwe designerpapier. Vervolgens heb ik een simpel paneeltje gemaakt met een sierstans, stukje wit cardstock en daarboven op heb ik de cirkel met de kaketoe geplakt met 2D foampds. Maar de basis van de sluiting is dus gewoon vierkant. 


Ook de binnekant heb ik een beetje gepimpt door zilverkleurig washitape aan te brengen. 


Het paneel met de kaketoe vormt dus de sluiting van de kaart. 

Vervolgens maakte ik een vierkante kaart (14,5x14,5 cm). Deze is een beetje over the top. Het desingerpapier is blauw een heeft een druk patroon in zilver. Dat wilde ik perse gebruiken. Het kaartje met het kerstvarkentje, vermomd als rendier, vond ik helemaal passen bij deze over the top kaart ;-) De zilverkleurige blingsteentjes vallen bijna weg tegen de drukke achtergrond van de kaart. 


In dit geval koos ik ook voor een vierkante sluiting, zonder al te veel poespas. Hoe vinden jullie de rode laarsjes van dit varkentje, te schattig toch? Ook in dit geval gebruikte ik een beetje metallicdraad achter het paneeltje, om het net een beetje meer te geven. 


Omdat het kaartje met het varkentje geen spreuk heeft, stempelde ik een klein spreukje binnen in de kaart. Deze kleine spreukjes zijn te vinden in de kerst-stempelsetjes van dit jaar. Ook gebruikte ik een een beetje washitape om de binnenkant een beetje op te leuken. 



En tenslotte maakte ik in een handomdraai nog een rechthoekige kaart, maar nu eentje die horizontaal georienteerd is. Het wordt niet veel hilarischer dan een dino vermomd als kersman, toch? Maar nu koos ik ervoor om er een ronde sluiting van te maken. Het maakt eigenlijk niet uit welke vorm je kiest voor de sluiting, maar zelf zou ik het wel bij basisvormen houden. Die zijn makkelijk te maken en omdat het papier de rest al doet, is verdere poespas niet nodig. 




Ook in deze kaart heb ik een klein spreukje gestempeld en gewerkt met washitape. Ik ben voornemens nog meer van deze kaartjes te maken, misschien ook wel met andere blokken. Ze zijn in een handomdraai gemaakt, en zijn net weer anders dan anders. 


Welke van de kaartjes is jouw favoriet? En ken je dat, dat je maar niet weet hoe je een blok kunt gebruiken? Belangrijkste tip is dan: houd het simpel en ga even terug naar de veilige basis. Succes gegarandeerd ;-) 

Mocht je de kaartjes ook willen maken? Hieronder lees je hoe je de sluiting maakt. Ook leg ik kort uit hoe je een kaart 'gatefold' kunt vouwen. Ik doe dat op de meest eenvoudige manier, zonder al te veel rekenwerk. En heb je ze gemaakt, deel je ze dan met ons op onze Facebookgroep 'Creatief met Craft Sensations en Art Sensations'? We zien je graag ook daar! 

Creatieve groetjes,
Sandra 


Tutorial 

Om de kaartbasis te maken bepaal je eerst het formaat. Wil je een vierkante of een rechthoekige kaart maken. De vierkante kaart is 14,5 x 14,5 cm. Je gebruikt een A4 cardstock, snijdt deze aan de lange zijde op 29 cm en vervolgens snijdt je deze aan de korte zijde op 14,5 cm. Wat je niet doet, is de kaart in het midden vouwen. Je wilt immers 'deurtjes' maken. Breng met een potlood een stipje in het midden van het cardstock (dus: 29:2 = 14,5 cm), zowel aan de bovenkant en de onderkant, en vouw voorzichtig de zijkanten naar het midden toe. Wat je vervolgens nog moet doen is van 1 van de deurtjes een heel klein reepje cardstock snijden, zodat de sluiting straks beter past. Echt een klein strookje, als je teveel ruimte tussen de 'deurtjes' hebt, dan valt het paneeltje van de kaart af.

Ook voor de rechthoekige kaarten gebruik je een A4 cardstock, die je op 29 cm kort. Vouw al naar gelang je de kaart horizontaal of vertikaal wilt. Vouw dus niet in het midden, maar zoek het midden wel op omdat je daar de zijkanten van de kaart naar toe moet vouwen. Ook hier weer een heel klein reepje extra afsnijden van 1 van de deurtjes. 

Dan de sluiting. Je hebt nodig een aantal basisvormen die je met een mal kunt snijden, of met een papiertrimmer. De vierkante paneeltjes zijn het makkelijkst, daar zou ik mee beginnen. Maar welke vorm je ook kiest, het principe is steeds hetzelfde. Ik laat het zien aan de hand van vierkante stukjes cardstock. 

Maak een paneeltje dat de eyecatcher van de kaart moet worden. In dit geval: een vierkant met een kaketoe erop (speels versierd). Vervolgens heb je nog 3 vierkante stukken cardstock nodig van hetzefde formaat als het sierpaneel.


 Twee vierkanten vouw je precies in het midden. De vierkanten plak je met de dichte kant tegen elkaar aan op de achterzijde van het sierpaneel. 





Vervolgens plak je het derde vierkant achterop. Nu ontstaan er een soort van vleugels die je langs de deurtjes van je kaart kunt laten lopen en op die manier houden ze de kaart dicht. 


Versier je basiskaart met lekker speels designerpapier, en maak de sluiting als eyecatcher van de kaart ;-) 


Gebruikte producten




















Geen opmerkingen:

Een reactie posten