vrijdag 1 mei 2020

Moederdag Pop Up kaart met bijpassende envelop


 

Omdat het bijna Moederdag is heb ik deze Pop Up kaart voor jullie gemaakt. Je kunt hem natuurlijk ook gebruiken voor andere doeleinden. Hieronder zie je hoe de kaart eruit ziet als hij dichtgevouwen is inclusief de bijpassende envelop.


Hieronder zie je eerst een paar detailfoto's en daarna volgt een tutorial.


Tutorial:

In deze tutorial ga ik proberen jullie uit te leggen hoe ik deze kaart gemaakt heb. Het is een vrij lange tutorial geworden, omdat ik graag iedereen de kans wil geven om deze kaart te kunnen maken.

Stap 1: Snij uit een vel Luxury Cardstock (wit linnen) een stuk van 13,5 cm x 21 cm en vouw dit dubbel, zodat je een dubbele kaart van 13,5 cm x 10,5 cm krijgt. Zet op 6,5 cm vanaf de open kant zowel aan de onder- als bovenkant van de kaart een streepje.


Stap 2: Neem nu een rond schaaltje of schoteltje o.i.d. en leg deze tegen de streepjes met de ronding naar de open kant van de kaart. Teken de ronding af op de kaart.


Zo ziet dat er dan uit: 


Stap  2: Vouw de kaart open en knip of snij netjes over het lijntje het afgetekende deel eraf (bewaar dit deel, want dat heb je nog nodig als mal). Als je de kaart dan weer dubbel vouwt, ziet dat er zo uit:  


Je basiskaart is nu klaar.

Stap 3: Neem het afgesneden deel en teken dit om op designpapier. Knip of snij dit uit en snij er aan alle rechte kanten 2 mm af.


Zo ziet het er dan uit aan de voorkant van het designpapier:


Stap 4: Snij uit hetzelfde designpapier een strook van 3,4 cm x 13,1 cm.


Stap 5: Teken met behulp van de basiskaart 2 keer de ronde voorkant af op designpapier en knip of snij dit uit. Snij er ook hier aan alle rechte kanten 2 mm af. Teken (eventueel met behulp van een passer) de ronding ook 2 mm smaller en knip deze 2 mm eraf.Zo ziet het er dan uit aan de voorkant van het designpapier:


Stap 6: Teken nu met behulp van het bovenstaand designpapier het volgende stukje designpapier af. Hiervoor gebruik je alleen de ronding (zie foto).


Stap 7: Beïnkt nu alle randjes van de stukjes design papier.

Stap 8: Neem de basiskaart. Vouw hem open en plak een stukje lint (ca. 15 cm) in het midden van de kaart. 


Stap 9: Plak nu de stukjes designpapier volgens onderstaande foto op de kaart.


Stap 10: Doe hetzelfde aan de voorkant van de basiskaart.Stap 11: Nu volgt het moeilijkste deel van de kaart: de bloem aan de binnenkant van de kaart.
Stans met een mal 10 keer een bloem uit en beïnkt de randjes. Op de foto zie je maar 7 bloemen, maar ik heb er later nog 3 bijgemaakt, omdat je anders niet uitkomt met plakken.


Stap 12: Ril en vouw alle bloemen in 8 gelijke delen. Knip er 1 deeltje uit en plak dan de 2 naastgelegen delen op elkaar. Zie foto. (Ik heb de bloemen op de foto op de kop liggen, omdat je dan beter kunt zien hoe je ze moet vouwen.)


Stap 13: Maak de bloemen plat.


Stap 14: Plak nu de bloemen volgens onderstaande foto's op elkaar. Let daarbij goed op dat je alleen op de kruisjes een klein druppeltje lijm doet. Ik heb de foto's letters meegegeven, zodat je beter in de gaten kunt houden waar je bent.

                     a.

                     b.
    
                     c.

                     d.

                     e.

                     f.

                     g.

Stap 15: Zet nu op beide kanten 2 kruisjes op de bloem zoals op onderstaande foto.


Stap 16: Leg de bloem in de kaart met de opening tegen de tegen de middenvouw.


Stap 17: Doe op de kruisjes een klein druppeltje lijm en vouw de kaart dicht. Hou hierbij de bloem tegen met je andere hand.


Stap 18: Vouw de kaart weer open en doe hetzelfde aan de andere kant van de bloem.


Als je de kaart nu weer open vouwt, ziet het er zo uit:


De binnenkant van de kaart is nu zover klaar. Verder met de buitenkant. En wel het schudgedeelte. Het plaatje komt uit een Journaling Pad van 30 cm x 30 cm. Ik vond de tekst perfect passen bij deze kaart en het doel van deze kaart: Moederdag.

Stap 19: Plak op de achterkant van het plaatje hetzelfde designpapier als je helemaal rechts hebt gebruikt. Dit is niet noodzakelijk, maar staat wel mooi voor de afwerking. Ik heb hier geen aparte foto van, maar hoe die afwerking er dan straks uitziet, zie je hieronder.


Stap 20: Plak nu reepjes styropor (piepschuim) of dik 3D tape langs de randen van het plaatje. 


Stap 21: Snij uit Luxury Cardstock een kader dat net iets breder is dan het styropor kader.


Stap 22: Plak een stukje mica of  ander stevig plastic achter het kader zodat er een venster ontstaat. Plak strookjes dubbelzijdig tape op het styropor (bij 3D tape hoeft dat natuurlijk niet) en strooi wat schudmateriaal op het plaatje. Ik heb hier gekozen voor badzout, zodat deze moederdagkaart ook nog eens heerlijk gaat ruiken. Maar je kunt er ook kraaltjes, pailetten, glitters, etc. voor gebruiken.


Stap 23: Verwijder de beschermlaag van de dubbelzijdige tape (of 3D tape) en plak het venster erop. 


Stap 24: Teken op Luxury Cardstock een hartje en knip deze uit. Gebruik dit hartje als mal en teken hem nog een keertje. Knip dit hartje ook uit.


Stap 25: Teken nu nog een keer hetzelfde hartje, maar teken er een lijntje in en knip het kleinste hartje uit. Gebruik dit hartje als malletje en teken dit 2 keer op designpapier, knip ze uit en beïnkt de randjes.Stap 26: Plak de hartjes uit het designpapier op de grotere witte hartjes uit het Luxury Cardstock.


Stap 27: Draai de hartjes om en teken nu nog een keer 2 hartjes op hetzelfde design papier als de strook links, knip ze uit en plak ze op de achterkant van de hartjes hierboven. Dit is niet noodzakelijk, maar staat wel mooi voor de afwerking. Ik heb hier geen aparte foto van, maar zo ziet die afwerking er dan straks uit.


Stap 28: Plak het schudvenster en de hartjes volgens onderstaande foto op de kaart.


Stap 29: Ik heb de tekst gemaakt met een hand lettertang en deze rechts op de kaart geplakt.


Stap 30: De afwerking. Voor de afwerking heb ik alleen in de linker bovenhoek 2 rhinstones geplakt en in de rechter benedenhoek 1 rhinestone.Nu nog een strik maken in het lint en klaar!

Omdat Moederdagpost toch een beetje speciale post is, maakte ik nog een bijpassende envelop. Deze is heel simpel. Ik gebruikte hiervoor een gewone basis envelop. Hier heb ik een velletje design papier op geplakt. Dit is hetzelfde papier als ik ook op de kaart heb gebruikt. Daarna heb ik een kader op wit printerpapier gestempeld, uitgesneden en in het midden op de envelop geplakt. Dit het adres etiket.


Het eindresultaat:
Ik hoop dat het allemaal een beetje duidelijk is en dat de lengte van deze tutorial je er niet van weerhoudt deze kaart te maken. Laat vooral het resultaat in de facebook groep 


Creatieve groetjes van


Voor deze tutorial heb ik de volgende producten van Craft Sensations gebruikt:
7 opmerkingen:

 1. Een prachtige kaart Anita!
  Groetjes Sonja.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hij is erg mooi en leuk idee en goede uitleg thanks er voor

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtige kaart , ook super gaaf idee met die bloemen , top

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Werkelijk schitterend. Niet alleen het idee en de uitvoering van de kaart maar ook je tutorial. Ook al heb je geen ervaring, kun je zo toch een prachtige kaart maken. Super gedaan, mn complimenten!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel mooi .. deze gemaakt met een eigen twist voor moederdag. Moeders vond hem heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen