Pagina's

maandag 16 maart 2020

Klapkaartje


Deze keer voor jullie een klapkaartje. Deze is voor een 25 jarige bruiloft, maar je kunt hem natuurlijk ook voor allerlei andere gelegenheden maken. Als de kaart dichtgeklapt is, ziet hij er zo uit:


In het onderstaande filmpje zie je hoe dit kaartje precies werkt.


Hieronder volgt de tutorial van dit klapkaartje.

Voor dit kaartje heb je de volgende basismaterialen nodig: (snij-)liniaal, mes, schaar, riltool, potlood, gum, verwijderbaar plakband, dubbelzijdig tape en lijm.

Stap 1: Neem een wit vel cardstock (A4) en snij dit op 20 cm x 20 cm. Vouw het vervolgens in vieren. Teken op 1 vlak een stippellijn vanuit het midden schuin naar de de hoek. Teken op 1 cm daarnaast een dichte lijn (dit wordt straks de plakstrook) en teken tot slot een dichte lijn vanuit het midden recht naar beneden. Zie foto hieronder: 


Stap 2: Snij de dichte lijnen en ril en vouw de stippellijn. Snij een heel smal extra strookje af vanuit het midden recht naar beneden, zodat de kaart straks makkelijker in elkaar vouwt. 


Stap 3: Draai het geheel om.


Stap 4: Snij uit een zilverkleurig velletje Metallic Sheets een stukje van 9 cm x 9 cm en plak dit op de rechter bovenhoek. Als je de kaart dan in elkaar vouwt, ziet het er zo uit:


Stap 5: Teken met potlood op de achterkant van deze hoek een kruis om het midden te bepalen. Leg de middelgrote stans in het midden en plak deze vast met verwijderbaar tape.


Stap 6: Vouw de kaart dubbel en draai hem door je stans machine (als je een A4 machine hebt, hoef je de kaart niet dubbel te vouwen). 
Bewaar het uitgestanste onderdeel, dit heb je later nog nodig.


Zo ziet het eruit als je de kaart weer open vouwt (gum de potloodstrepen uit):


Stap 7: Snij uit wit cardstock een stukje van 8,6 cm x 8,6 cm en embos dit.


Stap 8: Teken licht met potlood een kruis om het midden te bepalen en leg de grootste stans in het midden. Plak deze vast met verwijderbaar tape en draai hem door de stansmachine. 
Bewaar het uitgestanste onderdeel, dit heb je later nog nodig.


Stap 9: Gum de potloodstrepen uit en plak dubbelzijdig tape op de achterkant.


Stap 10: Plak dit op het zilverkleurige vlak. 


Draai de kaart weer om, zodat het uitgestanste gedeelte linksboven komt. 

Stap 11: Snij uit designpapier 3 keer een stukje van 9,6 cm x 9,6 cm.


Stap 12: Neem het stukje designpapier dat linksboven moet komen (ik heb dit op de stukjes papier en op de kaart even aangegeven). Teken een kruis op de achterkant en plak de middelgrote stans met verwijderbaar plakband in het midden en stans dit uit. 
Bewaar het uitgestanste onderdeel, dit heb je later nog nodig.


Stap 13: Neem het uitgestanste witte onderdeel van de voorkant van de kaart en stans hier een randje van met de middelgrote mal.Stap 14: Plak het designpapier op het vlak linksboven en plak het witte randje om het uitgestanste gedeelte.


Stap 15: Plak het tweede stukje designpapier (in dit geval die met de streepjes) linksonder. Stans de grootste mal nogmaals uit wit cardstock. Plak hierop het uitgestanste onderdeel uit het designpapier en plak deze op elkaar. 


Stap 16: Pas dit onderdeel aan de achterkant in het uitgestanste gedeelte van de voorkant en plak dit vast met verwijderbaar plakband. 


Stap 17: Doe hier aan de achterkant wat lijm op en vouw het vlak met het gestreepte papier hier over heen. Vouw weer open en dan is dit het resultaat:


Stap 18: Verf de houten cijfers zilver met de Metallic Water Colour Paints. 


Stap 19: Plak de cijfers op als ze droog zijn.


Stap 20: Neem het derde stukje designpapier. Teken op ruitjespapier een hart. Kies de mooiste kant, vouw het papier dubbel en knip het hart uit. Teken in dit hart nog 2 harten in dezelfde vorm en knip deze ook uit. Leg het grootste hart als mal op wit cardstock, trek hem aan buiten- en binnenzijde om en knip hem uit. Leg het kleinste hart als mal aan de achterkant op het uitgestanste zilverkleurige onderdeel, trek hem om en knip hem uit. (Tip: Bewaar deze harten als mal voor een volgende keer).
Plak de harten volgens onderstaande foto op het designpapier.


Stap 21: Onderstaande teksten heb ik gemaakt op de computer. Hier heb ik met de vulpen uit de handletterset zwarte lijntjes omheen gemaakt en daarna uitgesneden en opgeplakt.


Stap 22: Vouw de kaart dubbel volgens onderstaande foto en plak dubbelzijdig tape op plakstrook.


Stap 23: Leg de kaart voor je als op bovenstaande foto en haal de beschermlaag van de tape. Vouw de kaart nu van onder naar boven dubbel en plak hem vast op de plakstrook. Dat ziet er dan zo uit:


Stap 24: Klap de kaart weer open en plak 2 gemstones in het hoekje (zie foto), zodat het onderste vlak daar achter blijft haken en dus niet omhoog gaat staan.


Zet nu de kaart rechtop. Dan moet hij er zo uitzien:


Stap 25: Nu nog even de afwerking. Klap de kaart weer voorzichtig in elkaar en bind er een lintje om, om de kaart bij elkaar te houden en het staat natuurlijk ook extra feestelijk in dit geval.


 Ik vind het zelf een erg leuk modelletje en eigenlijk is hij helemaal niet zo moeilijk om te maken. Wil jij hem ook gaan maken? Heel veel succes en plezier ermee.

Creatieve groeten van

 Voor deze kaart heb ik de volgende Craft en Art Sensations producten gebruikt:        

3 opmerkingen: