Pagina's

maandag 24 januari 2022

Fun fold kaartje met stempels


In dit blog laat ik jullie zien hoe je met alleen basiskarton en stempels een leuke fun fold kaart kunt maken. Je hebt nodig:
- vel craft karton en restant ivory cardstock
- deco stencil en stempels
- stempelinkt en inkleurmateriaal
- (snij)liniaal, mes, potlood, lijm en/of dubbelzijdig tape


Deze fun fold kaart bestaat eigenlijk uit 2 tutorials; in de eerste laat ik zien hoe je de basiskaart maakt en in de tweede laat ik je een stempeltechniek zien.

1. De basiskaart:

Stap 1: Snij uit het vel craft karton de basiskaart van 21 cm x 14,5 cm en vouw deze dubbel.


Stap 2: Leg de binnenkant open voor je en leg het deco stencil tegen de vouw. Plak het eventueel vast met een stukje verwijderbare tape.


Stap 3: Dep met een sponsje op je inktkussen en wrijf voorzichtig met het sponsje over het stencil tot je tevreden bent met het resultaat. Herhaal dit op de tegenover liggende hoek. Als je het deco stencil verwijdert, ziet de binnenkant van de kaart er zo uit:


Stap 4: Leg nu de kaart dichtgevouwen voor je en trek 2 lijnen van boven naar beneden op 3,5 cm vanaf beide zijkanten.


Stap 5: Leg je liniaal langs beide lijnen en zet een streepje op 1 cm, 4,5 cm, 5,5 cm, 9 cm, 10 cm en       13,5 cm.


Stap 6: Neem nu het midden van de 2 lijnen en zet een lijntje op elk stukje van 1 cm. Dus tussen 0 cm en 1 cm, tussen 4,5 cm en 5,5 cm, tussen 9 cm en 10 cm en tussen 13,5 cm en 14,5 cm. Als je de kaart recht voor je legt. ziet het er zo uit:


Stap 7: Snij nu halve vierkantjes los volgens onderstaande foto en ril de tussenstukjes van 1 cm.


Stap 8: Vouw zo dat de binnenkant van de kaart naar de buitenkant komt. Gum de lijnen uit.


Als je de kaart dan dichtvouwt, ziet hij er zo uit:


De basiskaart is nu klaar, dus gaan we verder met tweede tutorial.

2. Stempeltechniek 2 in 1:

Deze stempelafdrukken zijn gemaakt met 2 stempels; een achtergrondstempeltje en de bloemenstempel.


Stap 1: Leg de bloemenstempel met de vlakke kant op een stukje dun papier en trek hem om met een potlood.Stap 2: Knip de afbeelding zorgvuldig uit.


Stap 3: Leg de uitgeknipte vorm in spiegelbeeld op het ivory cardstock dat je op de kaart gaat gebruiken en zet het vast met magneetjes, als je net zoals ik, met een stempelhulp werkt of met stukjes tape als je met een acrylblok werkt. Leg het achtergrondstempeltje midden over de uitgeknipte vorm en kleef het vast aan je stempelhulp of acrylblok.


Stap 4: Beïnkt de stempel en druk hem af over de uitgeknipte vorm. Als je de vorm dan weghaalt, ziet het er zo uit:


Stap 5: Leg nu de bloemenstempel op de plek waar de uitgeknipt vorm heeft gelegen. 


Stap 6: Kleef de bloemenstempel aan je stempelhulp of acrylblok, beïnkt de stempel en druk hem af op de juiste plek. De 2 in 1 stempel is nu klaar:


Stap 7: Herhaal deze techniek nog 2 keer, zodat je 3 stempelafdrukken hebt. Snij ze uit in vierkantjes van 3,2 cm x 3,2 cm, beïnkt de randjes met dezelfde inkt als op de basiskaart en kleur de bloemen in. Leg ze aan de kant en laat ze goed drogen.


Dan gaan we ondertussen verder met het opbouwen van de basiskaart. 

Hiervoor heb je een strookje ivory cardstock nodig van 4 cm x 13 cm. Beïnkt de randen met dezelfde inkt als op de basiskaart. Bepaal de positie van het strookje (midden achter de half losgesneden vierkantjes) en zet het vast met een stukje verwijderbare tape. Plak dubbelzijdig tape (of smeer lijm) op de achterzijde van het strookje en vouw voorzichtig de kaart dicht. Druk het strookje goed aan en verwijder het stukje tape. 


Als je de kaart nu openvouwt, zit het strookje keurig op zijn plaats aan de binnenkant van de kaart. Teken voorzichtig af waar het middelste vierkantje komt en stempel daar je wens. Gum de lijntjes weer uit als de inkt goed droog is.


Plak tot slot de gestempelde vierkantjes op de basiskaart en versier de kaart met een paar gemstones in een bijpassende kleur. Het eindresultaat ziet er dan zo uit:


Ik hoop jullie weer geïnspireerd te hebben met deze dubbele tutorial.

Creatieve groetjes van


Ik heb de volgende materialen van Craft Sensations gebruikt:

 

11 opmerkingen: