Pagina's

maandag 21 juni 2021

'High Tea'


Ben je op zoek naar een leuk cadeautje en wil je eens wat anders? Misschien is deze etagère dan wat voor je. Behalve dat hij erg leuk is om te geven, is hij ook erg leuk om te maken!
Op onderstaande foto zie je welke materialen ik hiervoor heb gebruikt.


Verder heb je natuurlijk je basismaterialen,zoals een (snij)liniaal, mes, schaar, potlood en lijm nodig. Daarnaast is een ronde snijmal (11 cm) of een cirkelsnijder heel handig, maar niet noodzakelijk.

Zo maak je deze etagère: 
Je begint met de bakjes.

Stap 1: Snij, knip of stans 3 rondjes van 11 cm doorsnede uit designkarton en 3 rondjes van 11 cm doorsnede uit craft karton. Dit worden de bodems van de bakjes.


Stap 2: Snij vervolgens 6 stroken van 19 cm x 3,5 cm uit ander bijpassend designkarton. Het is het mooist als je hiervoor dubbelbedrukt designkarton gebruikt. Dit worden de randen van de bakjes.


Stap 3: Inkt de randjes van alle onderdelen voor een vintage uitstraling. 


Stap 4: Trek met potlood een streep op 1 cm over de hele lengte van de strook. Doe dit op alle 6 stroken en ril deze lijn. Dit wordt de plakstrook.


Stap 5: Knip, over de hele strook, allemaal 'V'tjes of driehoekjes uit de strook tot aan de potloodlijn/rillijn (zie onderstaande foto). Doe dit ook 6 keer.Stap 6:Vouw de driehoekjes allemaal om en voorzie ze van lijm. Plak de cirkels van designkarton op de driehoekjes, zodat de strook zich mooi om de cirkel vormt (zie onderstaande foto's). Met 1 strook bekleed je een halve cirkel. Voor elke cirkel heb je dus 2 stroken nodig. 


Zo ziet het er aan de onderkant uit:


Stap 7: Plak de tweede strook iets over de eerste strook en vorm ook deze strook om de cirkel (zie onderstaande foto's), zodat er uiteindelijk een bakje ontstaat.Als je beide stroken helemaal rond de cirkel hebt geplakt, ziet dat er aan de onderkant zo uit:


Stap 8: Plak nu de cirkels van craft karton op de onderkant van de bakjes, zodat de driehoekjes netjes weggewerkt zijn. 


Je hebt nu 3 mooi afgewerkte bakjes. Deze mag je even aan de kant zetten, want ik ga je nu laten zien hoe je het hengsel maakt.

Stap 9: Snij uit designkarton 2 stroken van 27 cm x 3 cm (gebruik hiervoor hetzelfde designkarton als de andere stroken) en 2 stroken van 27 cm x 2,5 cm (gebruik hiervoor hetzelfde designkarton als de cirkels).


Stap 10: Inkt de randen en mat de smallere stroken op de bredere stroken.


Stap 11: Pak de bakjes er weer bij. Plak de stroken aan het onderste bakje (zie onderstaande foto). Doe dit op de plek waar de stroken van de bakjes over elkaar heen gaan. Dan is dat ook meteen netjes afgewerkt.


Stap 12: Plak nu de andere bakjes steeds 4 cm hoger vast aan de strook (zie onderstaande foto). Ik heb hiervoor een strook karton gesneden van 24 cm lang en deze aan beide kanten gevouwen op 6,5 cm (2,5 cm van het bakje + 4 cm voor de ruimte tussen de bakjes). Zo onstaat er een 'brug'. Zet deze 'brug' in het onderste bakje en leg het tweede bakje daar op. Plak nu beide stroken vast aan het tweede bakje en het bakje zit netjes recht op de goede hoogte. Verwijder de 'brug' en plaats hem nu in het tweede bakje en leg het derde bakje er weer op. Plak de stroken aan het derde bakje vast. Ook deze zit nu netjes recht en op dezelfde afstand. Ik heb hier helaas geen foto van, maar ik hoop dat mijn uitleg een beetje duidelijk is...


Stap 13: Buig de 2 stroken naar elkaar toe en plak ze ongeveer 2 à 3 cm over elkaar vast.


Stap 14: Tot slot heb ik er nog een 'ring' bovenop gemaakt. Deze is gemaakt van een strookje designkarton van 9 cm x 2,5 cm. Inkt de randen en plak het strookje ongeveer 1cm over elkaar vast. (Ik heb het strookje ergens omheen gebogen en toen de uiteinden op elkaar geplakt om zo een mooie, strakke 'ring' te krijgen.)


In principe is je etagère nu klaar.Stap 15: Versier de etagère naar eigen inzicht. Ik heb de etagère nog een beetje aangekleed met uitgestanste en geïnkte vlinders en bloemen en plakparels. Het eindresultaat:


Vul de etagère met lekkernijen en je hebt een superleuk cadeautje.


Ik hoop jullie hiermee weer wat inspiratie te hebben gegeven en wens jullie veel plezier met het maken van deze etagère!

Creatieve groetjes,


Voor deze etagère heb ik de volgende artikelen van Craft Sensations gebruikt:
 

20 opmerkingen:

 1. Wat leuk gedaan….ga het ook proberen te maken

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hij is zo gaaf, alleen dat met die brug is mij onduidelijk��

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een brug word gebruikt om de afstand van de bakjes te bepalen zodat de ruimte ertussen even hoog is.

   Verwijderen
  2. Dankjewel, Antoinette! En, inderdaad, zoals Joke het zegt, klopt helemaal!

   Verwijderen
 3. Heel erg mooi gemaakt en leuk cadeautje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Echt een super leuk idee, de gelukkige ontvanger zal er heel blij mee zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Maar dit is leuk....
  Je hebt me een geweldig idee gegevn om voor mijn moeders verjaardag te gaan maken.
  Die wordt 93 en ...je raadt het al......heeft alles, haha.

  groetjes, Bep

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig!! dank je wel voor je duidelijke uitleg Groetjes anja

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw ! Wat een gaaf idee ! Leuk om te maken , te geven én om te krijgen .
  Dit zal ik , als het hier thuis wat rustiger is , zeker eens proberen te maken .
  Een persoonlijker kado kan haast niet .

  BeantwoordenVerwijderen