Pagina's

maandag 7 juni 2021

een 'GESLAAGD' kaartje...

Wat geef je iemand die geslaagd is voor zijn of haar schooldiploma? Misschien is bovenstaande kaart een idee: het is een felicitatie en cadeau kaart in één.
Wat heb je nodig voor deze kaart?
- dubbelzijdig designkarton
- zwart cardstock
- zwart papier (dun)
- leuk kaartje uit designblok
- touwtje, plakparel, houten letters
- basismaterialen als (snij)liniaal, schaar, lijm/tissue tape, 3D tape, potlood

Hoe je deze kaart maakt, vertel ik je hieronder.

Stap 1: Snij uit een vel designkarton een rechthoek van 27 cm x 13,5 cm en vouw dit dubbel, zodat er een vierkante kaart ontstaat. Dit is de basiskaart.


Stap 2: Snij uit zwart cardstock een vierkant van 11 cm x 11 cm.


Stap 3: Leg het vierkant met de verkeerde kant naar boven en bepaal het midden van het vierkant. Leg de liniaal van hoek naar hoek en zet een potloodstreep langs de liniaal. Doe dit ook vanuit de andere hoeken.


Zo ziet dat er dan uit.


Stap 4: Maak in het midden van het kruis een klein gaatje.


Stap 5: Snij nu uit een dun zwart vel papier een strookje van 10 cm x 4 cm en leg dit met de verkeerde kant naar boven. Teken met potlood een lijn op 1 cm van de lange kant. Zie onderstaande foto.


Stap 6: Knip allemaal zeer dunne sliertjes (1 tot 2 mm) tot aan de potloodlijn.


Stap 7: Neem een stukje zwart touw (een stukje lint kan ook) en plak het uiteinde van het touw volgens onderstaande foto vast op de strook sliertjes.


Stap 7: Smeer het niet geknipte deel in met lijm en rol de strook met het touwtje op. Haal daarna de sliertjes voorzichtig iets uit elkaar.


Een franje is dan het resultaat.


Stap 8: Rijg het touwtje vanaf de goede kant door het gaatje in het vierkante stukje cardstock. De totale lengte van de franje plus het touwtje is ongeveer 9,5 cm. Plak het touwtje vast aan de achterkant.


Stap 9: Plak een grote plakparel aan de voorkant op het gaatje.


Stap 10: Snij uit hetzelfde designblok dit kaartje.


Stap 11: Snij uit zwart cardstock een vierkant van 13,5 cm x 13,5 cm en snij een vorm uit het midden, zodat de tekst van het kaartje te lezen is. Ik heb hiervoor een ovale mal gebruikt, maar als je die niet hebt, kunt je er natuurlijk ook met de hand een rechthoek uit snijden.


Stap 12: Hou het vierkant met de goede kant voor je, schuif het kaartje aan de achterzijde voor het gat en bepaal waar je de tekst wilt zien. Hou dan beide delen goed vast en draai het geheel om. Teken aan de achterzijde met potlood om het kaartje. Het is niet erg als het kaartje wat scheef zit; daar is genoeg ruimte voor. Geef met een pijltje de bovenkant aan.


Stap 13: Snij aan de linker-, rechter- en onderkant op ongeveer 0,75 cm langs de potloodlijnen. Snij aan de bovenkant precies over de potloodlijn.


Stap 14: Pons aan de bovenkant in het midden een half rondje uit.


Stap 15: Smeer aan de achterzijde wat lijm (of gebruik smalle tissue tape) langs de randen en plak het cardstock in het midden op de rechterkant van de opengevouwen basiskaart.


Stap 16: Neem nu het kaartje en schuif het achter het zwarte cardstock (als dit heel lastig gaat, snijd dan nog een heel klein randje van het kaartje af). Zet een stipje op het kaartje in het midden van het halve rondje in het cardstock. Zie onderstaande foto. Haal het kaartje er dan weer uit.


Stap 17: Plak een strookje designkarton aan de onderkant op de achterkant van het kaartje. Laat hierbij de bovenkant open, zodat er een giftcard in kan. Maak een gaatje op de plaats van het stipje en bevestig  er een touwtje aan.Stap 18: Schuif het kaartje weer achter het cardstock.


Stap 19: Plak met houten letters het woord 'geslaagd' onder de opening op het cardstock.


Stap 20: Plak tenslotte het zwarte vierkantje met de franje met 3D tape op de voorkant van de kaart. doe dit wat schuin, zodat het echt op een geslaagdenhoedje lijkt. Plak de franje vast in de linker benedenhoek.


Dan is dit het eindresultaat:Creatieve groetjes van


Voor dit 'geslaagde' kaartje heb ik de volgende producten van Craft Sensations gebruikt:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten