Pagina's

maandag 7 december 2020

Kerstster met lichtjes


Deze keer laat ik jullie zien hoe je een kerstster met lichtjes kunt maken, maar eerst een paar impressie foto's.
Om deze kerstster te maken, heb je de volgende materialen nodig:
- wit en zwart cardstock
- minimaal 10 soorten designpapier
- snoertje met 10 kerstlichtjes
- snijmal van een sterretje
-baismateriaal: (snij)liniaal, mes, schaar, lijm, tissuetape, potlood

Hieronder volgt een stappenplan waarin ik probeer uit leggen hoe je deze kerstster maakt.

Stap 1: Neem onderstaande tekening over op een vel wit cardstock. Om het voor iedereen toegankelijk te maken, heb ik deze tekening op basis van centimeters gemaakt. Voor degene die graag met een geodriehoek werken, heb ik ook het aantal graden van de hoek erin gezet. De lange schuine lijn moet in dat geval 15 cm worden. Dit wordt je mal voor de basis.


Stap 2: Knip of snij langs de buitenste donkere lijnen. Nu heb je het volgende figuur:


Stap 3: Leg dit figuur op zwart cardstock en trek het om. Geef hierbij goed aan waar de lijnen elkaar raken. Doe dit 5 keer. Dit worden de sterpunten.


Stap 4: Neem de lijnen in het witte figuur over op de zwarte figuren.


Stap 5: Knip of snij de 5 zwarte figuren uit en ril alle potloodlijnen. Maak ook een 'V' bovenin het basisfiguur. Dit staat niet op de tekening.


Stap 6: Vouw alle gerilde lijnen dezelfde kant op. Je basisfiguren zijn nu klaar. 


Stap 7: Neem onderstaande tekening weer over op wit cardstock en knip of snij deze uit. Dit is je mal om de ster te matten met het designpapier.Stap 8: Kies 10 verschillende vellen designpapier en trek op elk vel de mal 2 keer om. Doe dit in tegengestelde richting. Let er hierbij op dat eventuele figuurtjes rechtop blijven staan (de smalle punt is de bovenkant!) Knip of snij deze uit.Stap 9: Combineer de stukjes designpapier en maak hier een foto van, zodat je dat terug kan kijken.


Stap 10: Plak de stukjes designpapier volgens onderstaande foto op de zwarte basisfiguren:


Stap 11: Neem 1 figuur en bepaal op elk stukje designpapier ongeveer het midden (zie onderstaande foto) en leg hier de mal van het sterretje. Plak deze vast met verwijderbare (washi) tape.


Stap 12: Snij de sterretjes uit m.b.v. een stansmachine. Leg dit figuur vervolgens 1 voor 1 op de andere 4 figuren en markeer waar de sterretjes moeten komen, Snij ook deze allemaal uit.


Stap 13: Plak 4 van de 5 figuren volgens onderstaande foto in elkaar, zodat er een punt ontstaat.Stap 14: Leg in de 5de punt het snoertje met kerstlichtjes (zie onderstaande foto) en plak ook deze punt in elkaar. Indien nodig kun je een heel klein stukje van de bovenkant afknippen, zodat het snoertje er beter door past.
Stap 15: Plak nu de punten volgens onderstaande foto tegen elkaar. Zorg dat er elke keer een ander stukje designpapier naast elkaar komt. Gebruik hiervoor goede lijm!


Stap 16: Als laatste plak je de punt met de lichtjes ertussen. Probeer de lichtjes een beetje te verdelen in de 5 punten. Het vergt wel wat geduld om deze punt goed op zijn plaats te krijgen. Gebruik hiervoor ook iets meer lijm, zodat je wat langer kunt schuiven.


Tot slot heb ik een uitgestanst sterretje in het midden op de ster geplakt voor de afwerking. Het eindresultaat is een sfeervolle kerstster:Veel plezier met het maken van deze kerstster. Ik ben benieuwd naar jullie creaties.

Creatieve groetjes vanVoor deze kerstster heb ik de volgende producten van Craft Sensations gebruikt:

4 opmerkingen:

  1. Ik heb er toevallig net 2 klaar, maar wel met een mal van dutchdobadoo.
    Als ik deKerstkaarten klaar heb, ga ik jou patroon ook een keer proberen. Erg leuk !,,

    BeantwoordenVerwijderen