Pagina's

dinsdag 23 april 2019

Harmonica-kaartje 'Hello Baby' en 'how to'

Hoi allemaal! 

Het is toch niet te geloven dat we Pasen alweer achter ons laten! Hoop dat jullie fijne dagen gehad hebben en heerlijk hebben kunnen genieten van het weer. Dit weer maakt het net iets meer een uitdaging om aan de knutsel te gaan, maar gelukkig is er altijd wel een aanleiding om toch mijn spulletjes te pakken. Collegaatje 3 staat op punt van bevallen en dus er moest een nieuw geboortekaartje komen. Ook dit keer koos ik voor een bijzondere kaartvorm, een Harmonica-kaart. Of een vlakjes-kaart, dat kan ook ;-). 

Aan het eind van dit blog vind je een foto-tutorial, waarin ik laat zien hoe je deze harmonica-kaart met 5 'plooien' kunt maken.  


De stempelsetjes die ik gebruikt heb zijn niet nieuw. Ik gebruik ook graag mijn oude stempels en dit schattige slaapkopje vond ik heel geschikt voor een baby-kaartje. Het motiefje heb ik met een cirkel-stans uitgestanst en gemat op een gewelfd stukje blauw cardstock. 


Het stempelafdrukje heb ik gekleurd met de kleurpotloden van Craft Sensations. Daarna heb ik 't slaapmutsje van het beertje, z'n neusje en de kussentjes van zijn voetjes een beetje glitter gegeven. Ook gebruikte ik glossy accents voor een emaille-effect.


Het designerpapier komt uit het 15 bij 15 cm blokje 'Dreamy Blues'. Het designerpapier is gemat op blauw cardstock. Op de foto hierboven zie je dat ik het lint op de achterzijde niet onder het designerpapier door heb laten lopen. Op die manier kan de kaart als een harmonica ontvouwen. Breng je het lint onder het designerpapier aan dan verhinder je dat juist, en dat is niet wat we willen. Plak het lint dus niet vast. 


Om het harmonica-kaartje gesloten te houden heb ik lint gebruikt. Aan het eind van het lint knoopte ik kralen, om het lint een beetje te verzwaren. Zo is het beter te strikken en het geeft ook een leuk accent. Als ik de kaart opnieuw zou maken, dan zou ik niet dit dunne, organza-achtige lint gebruiken. Gewoon lint werkt makkelijker en laat zich beter strikken. 


De bloemetjes komen uit andere stempelsetjes. Ik vind het leuk om stempelstetjes met elkaar te combineren, en deze kleine margrietjes leuken de voorkant mooi op.
Aan de bovenzijde heb ik twee blauwe bling-hartjes aangebracht. Die maken de voorkant af. 


De 'magic happens' bij het openen van de kaart. De kaart laat zich als een harmonica openvouwen en onthult de tekst 'hello baby'. 


De letters zijn aangebracht op kleine kaartjes. Ze zijn met blauwe inkt gestempeld, met clear embossingpoeder bestrooid en vervolgens heb ik het embossingpoeder met mijn heattool versmolten. De letterstempels zijn niet van Craft Sensations, die heb ik lang geleden eens gekocht maar heb geen idee meer waar. 


De kaartjes heb ik een beetje opgeleukt door er kleine bloemetjes op te stempelen. Nadat de bloemetjes een eerste keer gestempeld zijn heb ik het stempelblokje gedraaid en, zonder de stempel opnieuw te inkten, een tweede maal gestempeld. 


Op de foto's hierboven en hieronder is goed dat de kaartjes om en om aan de 'plooien' van de kaart zijn aangebracht.


Ook voor de binnenzijde van de kaart bracht ik designerpapier aan uit het blokje 'Dreamy Blues'. Met kleine bloemetjes, helemaal passend bij de stempel-afdrukjes. Omdat ik 10 kaartjes had, terwijl mijn tekst maar 9 letters heeft, heb ik het laatste kaartje gestempeld met een vlindertje en bloemetjes. Zo heb ik alle kaartjes benut. 


Op de rechterzijde van de binnenkant van de kaart heb ik een stukje rond cardstock aangebracht waar ik straks mijn wens voor de ouders kan schrijven. Overigens heb ik van al het papier de randen ge-inkt met blauwe inkt. Daarmee maak je de kaart 'af', en het geeft het geheel wat diepte. Ik hoop dat ik jullie nog niet verveel met alle geboortekaartjes ;-). Ditmaal wederom een jongen. Er is ook een meisje onderweg, maar dat wordt niet eerder dan juli. En daarna nog een jongen! Wil je wel geloven dat ik babykaartjes altijd het lastigst vond om te maken? Inmiddels ben ik al bijna een 'pro' als het gaat om geboortekaartjes ;-). 

Deze harmonica-kaart vind ik vooral leuk om te maken als er iets te vieren valt. Geboorte kindje, verjaardag, jubileum etc. Mocht je dit kaartje ook een keer willen maken, dan vind je hieronder een foto-tutorial. 

How to, harmonika-kaart met 5 plooien: 
1 x cardstock van 9 bij 26,8 cm, langs de lange zijde rillen bij 9, 11, 13, 15, 17, 19, 21, 23 en 25 cm
1 x cardstock van 9 bij 13 cm, rillen langs de lange zijde bij 9 en 13 cm 
10 x cardstock van 4 bij 4,5 cm (hier komen de letters op)
Naar wens: matten en designerpapier, stukje lint, plaatjes, kralen, blingetjes etc.


Ril zoals aangegeven, vouw in harmonika-stijl (berg, dal, berg, dal etc) en plak vervolgens het stuk cardstock van 9 x 13 cm aan het uiteinde van het stuk cardstock van 9 x 26,8 cm zoals hieronder op de foto wordt aangegeven. Nu heb je voldoende lengte om 5 plooien te maken, waaraan je 10 stukjes cardstock met letters kunt aanbrengen. 


Eenmaal aan elkaar bevestigd en gevouwen ziet je kaartbasis er als het goed is zo uit (foto hieronder): 


Vouw dicht als een boekje, als het goed is ziet de kaartbasis er dan als volgt uit (foto hieronder): 


Op de foto hieronder zie je hoe de letters gestempeld moeten worden. Het woord dat eerst komt (HELLO), komt bovenlangs de plooien en de letters stempel je rechts op het kaartje (ik heb ze er voor het gemak op geschreven, maar op mijn kaartje heb ik hoofdletters stempels gebruikt). Het woord dat daarna komt (BABY en een lief figuurtje) komt onderlangs de plooien en die letters stempel je aan de linkerzijde van de kaartjes.Heb je de kaartjes gestempeld, dan kun je ze gaan bevestigen. Begin gewoon vooraan met de letter H van HELLO en dit kaartje plak je aan de linkerzijde van de eerste plooi. De E plak je vervolgens aan de linkerzijde van de tweede plooi en zo bevestig je de kaartjes zodat het woord HELLO ontstaat (zie foto hieronder).


Bevestig nu de kaartjes met de letters die het woord BABY gaan vormen eronder. Plak de kaartjes aan de rechterzijde van de plooi, zoals hieronder op de foto te zien is. 


Als het goed is heb je nu in harmonika-stijl de woorden HELLO BABY gestempeld. Omdat het woord baby 4 letters heeft hou je een kaartje over. Op dit kaartje stempelde ik een vlindertje, en zo heb ik alle kaartjes benut. Je kunt erop stempelen wat je wilt, of je kiest een tweede woord met ook 5 letters. 
Decoreer tenslotte naar eigen inzicht ;-)

Hopelijk zijn de foto's en de uitleg goed te volgen. Mocht je ook zo'n kaartje maken, dan zien wij ze graag op onze Facebookgroep 'Creatief met Craft Sensations'. Voel je vrij om jouw creaties met ons te delen, ben benieuwd naar jullie versie van dit grappige kaartje.

Scrol nog even door naar beneden voor de lijst met gebruikte producten.

Creatieve groetjes,
Sandra
3 opmerkingen: