Pagina's

maandag 10 december 2018

shadowbox kerstkaarten

Hoi allemaal!

Ik vind de stempeltjes met de portretjes van de kerstmannen zo leuk en wilde daar vandaag (nog een keer ;-)) mee werken. Een mooi portretje verdient een lijstje en daarom maakte ik er een kaart bij die zich beste laat omschrijven als een 'schadowbox' kaart. Je kent de fotolijstjes vast wel, waar de foto verdiept ligt in de lijst en de lijst een soort van box vormt om de foto. Shadowbox-lijstjes. Ik heb als het ware de portretjes van deze kerstmannen ingelijst in zo'n verdiept frame en er een kaart van gemaakt. Aan het eind van dit blog vind je een patroon van de basiskaart, maar hieronder eerst iets meer over de kaarten.
Op deze foto's zie je hoe je met stempels en papier verschillende effecten aan je kaart geeft. De kaart met de 'olijke kerstman' en met het gestreepte papier op de lijst is een moderne kerstkaart geworden, de andere kaart heeft veel meer een 'vintage' - achtige uitstraling. Ik vind ze beiden leuk ;-)Voor de 'moderne' kerstkaart koos ik een rode kaartbasis. Ik matte een stuk crème-kleurig cardstock met gestreept designerpapier uit het Kerstblok 'Modern Style'. Niet voor niets heeft mijn kaart een moderne uitstraling gekregen ;-)
De kerstman stempelde ik met paars-blauwe inkt, om 'm te matchen met het papier. Ik kleurde 'm in met de kleurpotloden van Craft Sensations. Op de rechterzijde bracht ik met wooden deco letters het woord 'Joy' aan, de font van de letters en het woord Joy vind ik goed passen bij deze moderne kaart.

Op de foto hierboven is ook goed te zien dat ik met rood spiegelkarton gewerkt heb, en de neus en muts van de kerstman met glossy accents heb bewerkt, waardoor die mooi glimmen ;-).

 Ook heb ik met een glitterpen gewerkt, bijvoorbeeld op zijn baard en wenkbrauwen. Het effect is in het echt vele malen beter dan op de foto, maar geloof me, zijn baard glittert!  
Op de foto hierboven is te zien dat het portret van de kerstman wat verdiept ligt, omlijst in de shadowbox. Van het rode cardstock maakte ik een papieren strik en bevestigde daar twee rode jingle belletjes aan met bakerstwine. Ik kan best een 'knoeierige knutselaar' zijn (oeps), en natuurlijk had ik op het paneeltje met het olijke gezichtje van de kerstman een lijmvlek. Hoe los ik zoiets op? Gewoon een blingetje op plakken ;-). Van de vlek niets meer te zien en de blingetjes geven de kaart net dat extra's.

Tot op heden had ik eigenlijk nog niets gedaan met het kerstblok 'Mordern Style'.  Ik vond het rood, wit en blauw lastig te vertalen naar kerst, en heb het blok lang laten liggen. Maar ik moet zeggen dat dit kaartje met deze ingelijste kerstman een favoriet geworden is. Kleurrijk en toch volop kerst. 
Voor deze meer vintage-achtige kaart hieronder koos ik een creme-kleurige basiskaart, die ik gemat heb met rood carstock en desingerpapier uit het kerstblok 'Vintage Style'. 
Dit portretjes is een stuk kleiner en dus moest ik er net iets meer voor doen om 'm mooi te laten uitkomen. Met een mal stanste ik een rood sier-paneeltje en een crème-kleurig paneeltje waarop ik vervolgens mijn portretje stempelde. Ook dit portretjes heb ik wat kleur gegeven met de kleurpotloden. Op zijn brilletje bracht ik glossy accents aan, om het echt te laten lijken. Ook heb ik het portretje bewerkt met een glitterpen.
Op de foto hierboven is het designer papier goed te zien, ik vind dit toch schattig! Ook zie je hoe het kerstmannetje verdiept in het frame ligt. De randen van het papier heb ik ge-inkt met donkerrode inkt. Het inkten van papierranden draagt bij aan het vintage-achtige effect. Hierboven is goed te zien dat ik de kaart een aantal millimeters heb gegeven in de vouw, zodat de kaart mooi plat kan liggen en in een enveloppe past (zolang je de embellishments vlak houdt). Ook deze kaart heb ik voorzien van een papieren strik en van twee jinglebelletjes die ik met ribbon bevestigd heb. Als het gaat om kerstkaarten (en decoratie) heb ik een zwak voor traditionele, nostalgische en een meer vintage-achtige sferen. Deze kaart past daar helemaal bij. Maar zoals gezegd: de moderne kaart mag er ook zijn. Welke is favoriet bij jullie? 

Op de foto hieronder zie je nog hoe ik een paneeltje heb aangebracht op het 'box'-gedeelte van de kaart, om 'm netjes af te werken.
How to

De crux van deze kaart is het maken van een 'shadow-box'. Maar hoe doe je dat? Op de foto links onder vind je het patroon van de kaarten zoals ik ze gemaakt heb. Je kunt de kaart iedere vorm geven die je wilt, en ook het frame middenin, maar je kunt het jezelf lastig maken met afmetingen. Voor het gemak ben ik dan ook gegaan voor een vierkante kaart met een vierkante schadowbox. 

Op foto 2 zie dat ik het vierkante vlak diagonaal doormidden heb gesneden en de randen van het vlak zo gevouwen heb dat een box ontstaat (verdiept).  Midden in het vlak bevestig je een paneel dat je zo kunt bewerken zoals je zelf wilt, in mijn geval paneeltjes met de kerstmannen. En vergeet dus niet even binnen in de kaart te kijken om ook een paneeltje aan te brengen op de achterzijde van de box, wel zo mooi ;-) 


Ik hoop van harte dat jullie de kaarten mooi vinden en kunnen werken met het patroon. Mocht je deze kaarten maken vergeet dan vooral niet om ze met ons te delen op onze Facebook groep 'Creatief met Craft Sensations'. We vinden het ontzettend leuk om te zien hoe jullie je eigen draai geven aan de ideetjes die wij met jullie delen, maar we zijn uiteraard ook enthousiast over jullie eigen creaties die je maakt met de producten van Craft Sensations. En daarover gesproken, scrol nog even naar beneden om de producten die ik voor deze kaarten gebruikt heb te vinden ;-)

Creatieve groetjes,
Sandra
Lijst met gebruikte producten:


5 opmerkingen:

 1. Wat maak jij toch een prachtige kaarten (die je dan ook nog eens goed ip de foto krijgt).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel nog voor je lieve berichtje Daphne, alvast fijne feestdagen!
   groet,
   Sandra

   Verwijderen
 2. Super leuk! Dankjewel voor de beschrijving, dat moet mij ook lukken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb je er inmiddels al eentje gemaakt? ;-) Gaat jou zeker lukken!
  groetjes,
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen