Pagina's

maandag 5 november 2018

Magic slider card en How To

Toen ik de Metallic Sheets in handen had wist ik meteen dat ik een 'magic slider card' wilde maken, met heel veel 'shine' en een eenhoorn! Eerst denk je een gewoon paardje te zien, maar schuif je het paneel naar boven dan verschijnen op magische wijze al haar regenboog-manen.

Er moest ook een kerstvariant komen. En wat leent de ugly sweater stempel van de serie van dit jaar zich goed voor een magic slider card. Want trek je aan het schuifpaneeltje aan de bovenzijde van de kaart, dan verdwijnt de kleurloze trui als sneeuw voor de zon en tover je als vanzelf een kleurrijke, lelijke kersttrui te voorschijn. 

Hoe leuk zijn deze kaarten?  


Hieronder probeer ik je uit te leggen hoe je een magic slider card maakt. 

Wat heb je nodig? 
Op de foto hieronder zijn de labeltjes helaas niet goed te lezen, vandaar dat ik de foto toelicht. Je hebt nodig een kaartbasis, een kaartoplegger / frame (het lichtgroene stukje cardstock waar met behulp van een stans een rechthoek is uitgestanst), een schuifpaneeltje (zie foto 3 op de groene snijmat), een paneeltje waarop je de afbeelding stempelt, een stempel naar keuze, een stukje transparant (acetate), een stuk of 7 strookjes cardstock van ongeveer een halve tot een centimeter breed, watervaste stempelinkt (Stazon of Archival bijvoorbeeld), een metallic sheet in de kleur naar keuze, kleurpotloden of stiften, lijm (dubbelzijdig tape), schaar, lineaal, potlood.Hoe ga je te werk? 
 • Maak een top-fold kaartbasis (10,5x29,5 cm, gevouwen bij 14,8 cm, standaard kaart). 
 • Breng de metallic sheet aan op de kaartbasis en snijd de overtallige folie af. 
 • Snijd een oplegger van gekleurd cardstock (9x27 cm, gevouwen bij 13,5 cm) en stans of snijd een raam van 6,5x9,5 cm. Zo heb je je lichtgroene frame dat de afbeelding omlijst. 
 • Snijd een mat van ongeveer 8,5x10,5 cm en breng deze aan op de binnenzijde van je frame.
 • Doe je frame vervolgens dicht en stempel je afbeelding in het frame op de witte mat (tip: breng op dit paneel ook je spreuk aan; als het schuifpaneel nog dicht is zie je de spreuk nog niet. Die wordt pas zichtbaar na het omhoog schuiven van je paneel, zie kersttrui-kaart). 
 • Kleur de afdruk.
 • Breng vervolgens het acetate / transparant aan. Snijd het transparant zo, dat het in je frame past en plak het aan de binnenzijde van je frame om zo een raam te creëren.
 • Klap het frame dicht en stempel op exact dezelfde plek de afbeelding nog een keer, maar nu op de voorzijde van het transparant. Het is de bedoeling dat de afbeelding op het transparant precies past op de afbeelding die je op de witte mat op de binnenkant van je frame hebt gestempeld. NB: heb je een stampingtool (zoals ik, zie foto hierboven), dan is het handig om de stempel aan de binnenzijde van je deur te laten zitten en meteen daarna de afdruk aan te brengen op het stukje transparant. Op  foto 1 hieronder zie je het frame met een gekleurde afbeelding en zie je ook dat ik het transparant al gestempeld heb. De gele banen rondom het raam is dubbelzijdig tape, daaraan wordt het transparant bevestigd.
 • Je frame is nog niet klaar. Er moet nog een soort van 'spoor' gevormd worden waartussen het schuifpaneeltje bewogen kan worden. Daarvoor heb je je stripjes cardstock nodig. Plak steeds 2 strips op elkaar, zodat je uiteindelijk 3 strips overhoudt die wat dikker zijn geworden omdat je er een stripje op geplakt hebt. Deze stripjes plak je vervolgens aan de linker-, rechter en onderzijde van je frame. De bovenzijde houd je vrij om een gleuf te snijden waar straks je schuifpaneeltje door geschoven wordt. Op de foto's hieronder zie je de stripjes al aangebracht langs de zijden van het frame.
 • Snijd nu je schuifpaneeltje, ik  heb 'm 7x12 cm gesneden, maar de maten kunnen wat afwijken (zie foto 2). Snijd het paneeltje zo, dat hij in het spoor past dat je zojuist gemaakt hebt. En houd een behoorlijke lengte aan, de lengte die ik hieronder heb aangehouden is krap, ik raad je aan om 'm een centimeter langer te snijden (13 cm in mijn geval) zodat je straks net meer grip hebt om het paneel te schuiven.
 • Meet je schuifpaneeltje af en snijd met een mesje een gleuf waar het paneel straks door geschoven gaat worden (zie foto 3 hieronder). De gleuf is dus net iets breder dan het schuifpaneel. 

foto 1


foto 2
foto 3


 • Neem je schuifpaneeltje en breng aan de onderkant een 'stopper' aan (zie foto hieronder). De stopper voorkomt dat het schuifpaneel uit het frame getrokken wordt. Gebruik hiervoor een overgebleven stripje waarmee je ook het spoor maakte waar het schuifpaneeltje tussendoor geschoven wordt. De stopper moet precies in het spoor passen, anders kun je het paneel niet schuiven. Vandaar dat aan de zijkanten zulke kleine stukjes uitsteken. Op die manier kan het paneel schuiven en 'schiet' hij niet uit de kaart.  
schuifpaneel met stopper

 • Breng dubbelzijdig tape aan op de strips die het spoor vormen.
 • Voer het schuifpaneeltje door de gleuf in de bovenkant van het frame en leg 'm in je spoor op de kaart. 
 • Verwijder de achterkantjes van het dubbelzijdig tape en sluit je frame. Als het goed is heb je het frame gesloten met het schuifpaneeltje erin en steekt het schuifpaneeltje aan de bovenkant van je frame uit. Als dat zo is zit je goed! 
 • schuifpaneel plaatsen tussen spoor en door gleuf  

  frame dichtklappen, paneel achter het raam

 • Tenslotte: breng het frame aan op de kaart basis (netjes in het midden) en werk de kaart verder af. Zo heb ik de hoekjes van het schuifpaneel afgerond en met een hartje een soort van greepje gemaakt. De cactus-kaart heb ik opgeleukt met een spreuk aan de buitenkant. De unicorn-kaart heeft kleine bling-steentjes als confetti en metallic sterren aan de buitenzijde. Voor de kaart met de ugly sweater heb ik mooi, decoratief kerstpapier gebruikt op de kaartbasis. 


Je kaart is klaar! Ben je tot zover gekomen geef jezelf dan een schouderklopje, want hoewel de kaart simpel oogt en het effect super is moet je even goed oppassen bij het in elkaar zetten ervan. Ik hoop dan ook van harte dat jullie mijn 'How To' hebben kunnen volgen en dat jullie geïnspireerd zijn om zelf ook een magic slider card te maken. 

Creatieve groetjes,
Sandraugly sweater stempel
stempel eenhoorn
stempels
  

craft botlles2 opmerkingen: