Pagina's

maandag 6 mei 2019

Pop-up kaartjes apen en poezen

Hoi allemaal,

Afgelopen week plaatste ik een sneak-peak van mijn kleine aapjes op onze facebook groep. Vandaag zijn ze er helemaal klaar voor, mijn aapjes staan netjes in het gelid om iedereen die jarig is, was of nog wordt een fijne verjaardag te wensen...


Tadaa!! Ik vind ze hilarisch, zo allemaal op een rijtje haha! Een klein apenlegertje om je een fijne verjaardag te wensen! Open je de kaart dan komen de aapjes als het ware naar je toe om je te begroeten. Mijn inspiratie voor deze langwerpige kaart komt van sociale media. Daar zag ik een langgerekte, smalle kaart en ik wist meteen dat ik mijn apenfamilie daarin wilde huisvesten.


Daarna maakte ik een meer standaardvariant van deze leuke pop-up kaart met poezen. Deze kaart kan gewoon in een enveloppe en daarom heb ik van deze kaart een kleine foto-tutorial met beschrijving en maten onderaan het blog geplaatst.Voor de kaart met de aapjes gebruikte ik rood cardstock als basiskaart. De mat gele mat is een centimeter kleiner gesneden dan de voorkant van de kaart en de witte mat een halve centimeter kleiner dan de gele mat. Door met de maten van je matten te variëren krijg je een mooie afwerking van de kaart. Eigenlijk wilde ik blauw gebruiken bij het rood, maar ik vond het geel toch beter passen bij de guitige, vrolijke aapjes.


De kaart is 22 cm lang en 8 cm breed (16 cm gevouwen bij 8 cm). Soms vind ik het leuk om met kaartmaten te spelen, maar het gaat wel lastig worden hier een enveloppe bij te maken. Feestelijk is het wel!

 De voorkant is vrij eenvoudig gehouden: een spreuk, twee aapjes en glitters. Het 'wow-effect' komt pas bij het openen van de kaart. 


Zes aapjes op een rij die jou een 'happy birthday' wensen. De aapjes heb ik gekleurd met de kleurpotloden van Craft Sensations. De achtergrond heb ik gestempeld met een houten stempeltje (zie productlijst helemaal onderaan) in verschillende, vrolijke kleuren. Het spreukje 'van ons allemaal' is in Word gemaakt en geprint op cardstock. Daarna uitknippen, een rode mat eronder en klaar! 


Op het onderste paneel is plek om te schrijven. Om het langgerekte stuk 'wit' te onderbreken heb ik gewerkt met goudkleurig glitter washi-tape. Overigens heb ik wel een extra lijmstrip aangebracht om er zeker van te zijn dat de washi blijft plakken.  


Op de foto hierboven is het pop-up mechanisme goed te zien. Het geeft een leuk effect dat de rode basiskaart zichtbaar is achter de aapjes. Het mechanisme is simpel: de witte binnenkaart moet op een bepaalde manier geknipt worden, zodat steuntjes ontstaan waartegen de aapjes bevestigd kunnen worden. Heel simpel, ik leg het verderop in het blog uit aan de hand van de poezenkaart. 


Heb je eenmaal door hoe het werkt, dan zijn deze kaarten heel verslavend om te maken. Craft Sensations heeft een hele reeks stempeltjes met grappige diertjes, helemaal geschikt voor dit soort kaarten. En dus wilde ik er ook nog eentje met de guitige poezen maken. 


Voor de poezenkaart koos ik een paarse kaartbasis. De goudkleurige mat is een centimeter kleiner gesneden dan de kaartbasis en de witte mat een halve centimeter kleiner dan de goudgele mat. Geeft op die manier een mooi afgewerkt effect. 


Op deze kaart heb ik met alcoholmarkers gewerkt. Omdat de banner met 'happy birthday' wel heel erg wit afstak heb ik met een heel licht blauwe marker de randen wat aangezet. Om zo iets van schaduw te creëren. Ik ben beslist geen pro als het aankomt op kleuren, maar ik probeer me wel altijd aan de basisregel te houden om met twee of drie tinten van dezelfde kleursoort schaduw en diepte aan te brengen. Je zoekt drie bij elkaar passende kleuren in licht, middentoon en donder. De donkerste toon zet je aan daar waar de schaduw is, de lichtste toon op de plek waar het meeste licht terecht komt. Als je goed kijkt zie je dat effect terugkomen in de ballonnen en de poezen. 


De ballonnen heb ik uitgeknipt en daarbij heb ik het bestaande touwtje weggeknipt. Die heb ik later zelf getekend op de kaart met een zwarte marker. Met een beetje een slinger-effect, wel zo feestelijk!


De poezen heb ik met warme grijstinten gekleurd. De wangetjes zijn een beetje roze gemaakt. Het middelste poezebeestje komt net iets meer naar je toe, omdat het steuntje waartegen hij ligt te luieren net iets dieper geknipt is dan de andere steuntjes. Zo kun je leuk met je pop-ups variëren.


Helemaal gezellig toch? ;-)


Dit zijn mijn pop-up kaartjes, ik hoop dat jullie ze leuk vinden. De guitige dierenstempeltjes van Craft Sensations lenen zich heel goed voor dit soort feestelijke kaartjes. Maar ik kan me zomaar voorstellen dat jullie de mooiste pop-up kaartjes kunnen maken met bijvoorbeeld bloemen en vlinders! Ik daag jullie graag uit om jullie projecten met ons te delen op onze Facebook-groep 'Creatief met Craft Sensations' ;-). 

Tenslotte, scrol naar beneden voor een tutorial en een lijst met gebruikte producten. 

Creatieve groetjes,
SandraFoto-tutorial pop-up poezen-kaart
- kaartbasis: 20 bij 14 cm, gevouwen bij 10 cm (10 bij 14 cm kaart)
- witte binnenkaart: 18 bij 12,5 cm, gevouwen bij 9 cm (foto 1)
- klap de binnenkaart dicht en knip op de vouwlijn 2,3 cm in op 2 en 4,5 cm, vervolgens 3 cm inknippen op 6 en 8 cm, en tenslotte 2,3 cm inknippen op 10 en 12,5 cm. 
- vouw de pop-ups zoals te zien op foto 3
- vouw de kaart uit en pop de pop-ups op hun plek, zie foto's 4 en 5 

En tenslotte vind je hieronder de lijst met gebruikte producten.9 opmerkingen:

 1. Ach wat leuk en grappig en vrolijk.
  Was ik aan toe, heb een k.....weekend achter de rug
  Bedankt voor de uitleg ga de aapjes maken

  groetjes, Bep

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super gave karten
  Zal ik proberen na te maken
  Bedankt voor de uitleg
  Groetjes
  Tine

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo vrolijk en feestelijk! Je hebt er weer goed je best op gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze ga ik gauw eens uitproberen!!
  Wat issie leuk zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Klopt het dat je inknipt bij 1,3.5,5,7.5,9 en 12 cm? Dat staat op de foto's en in de tekst andere maten

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Superleuke kaarten, bedankt voor de uitleg.
  Lieve groetjes Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hi
  There's a page when I can see and by the products please?
  Can you get the link to me?
  Becouse this one www.craftsensation.nl
  Don't seller's anything
  Thank you so much
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen