Pagina's

woensdag 31 maart 2021

"Envelop kaart"

 


Goedemorgen allemaal,

Vandaag heb ik voor jullie de beloofde tutorial van de kaart die ik in januari in onze facebook groep heb laten zien. Ik heb het een "envelop kaart" genoemd omdat het er eigenlijk ook zo uit ziet.
Ik heb het voorbeeld op you tube gevonden en de maten en de binnenkant aangepast. Op de eerste foto zie je rechts de kaart die ik in januari (25-01-2021) gepost heb en links staat de kaart die ik voor deze tutorial gemaakt heb. Hieronder volgen eerst nog wat foto's van de buiten- en binnen kant en daarna volgen de foto's van de tutorial. Veel plezier.






Op de foto's hieronder laat ik stap voor stap zien hoe ik de basiskaart heb opgebouwd. Even een tip voor als je de kaart ook wil maken, ik hoop dat velen dit zullen doen😉, gebruik niet te dik papier om te matten en ook niet te dik  designpapier!!  Je kaart kan dan nl. niet goed dicht of hij gaat scheuren!! 


Op deze foto's zie je dat de basis 21 - 21cm is en ik deze aan beide kanten gerild heb op 5.5 cm en op 15.5 cm. (de rode lijnen zijn de rillijnen) Vervolgens heb ik aan de boven- en onderkant van het midden stuk een markeerpuntje gezet op 5cm vanaf de rillijn en met potlood een lijn getrokken naar de beide hoeken. Op de foto aangegeven met zwart potlood.


Het gearceerde gedeelte , zichtbaar op de foto hierboven heb ik daarna weggesneden / geknipt. Dit zie je op de foto hier onder.


Voor de mat laag heb ik dun craft papier uit het papierblok gebruikt  en hiervan heb ik 1x 9.6 - 9.6 cm gesneden dit plak ik in het midden van de kaart aan de binnenkant.


Verder heb je voor de beide zijkanten, zowel aan de binnen- als buitenkant, 4x  9.6 - 5.1 cm nodig. Voor de boven-  en onderkant heb je 4x 8.8 - 4.8 cm nodig.


Van de laatste maat zoek ik op de lange kant het midden weer op en zet daar weer even een stip. Vanuit de stip heb ik weer twee lijnen getrokken naar de hoeken en dit weer weggesneden. Op de foto hierboven is te zien hoe ik dit gedaan heb.


Op deze twee foto's zie je het resultaat van de voor en achterkant nadat ik alle "mat" delen heb opgeplakt.


Vervolgens heb ik voor de sluiting twee cirkels gesneden. De basis is 5 cm doorsnee en de mat laag heb ik 2x gesneden en die is 4.5 cm doorsnee. Deze 2 cirkels heb ik op de voor- en achterkant van de basis cirkel geplakt. Later heb ik nog een cirkel van designpapier gesneden  en die is 4 cm doorsnee. (deze heb ik nog niet geplakt omdat ik er een magneetje tussen plak)

  
Vervolgens heb ik voor het designpapier alles nog een keer gesneden maar nu alles weer 4 mm smaller. Dus 
1x 9.2 - 9.2cm, 4x 9.2 - 4.7 cm en  let op: 4x 7.5 - 4.1 cm  deze laatste maat is weer voor de driehoekjes op de boven- en onderkant van de kaart! Ik heb weer op de lange kant het midden gezocht (3.75 cm), van daaruit weer hulplijnen getekend en het geheel uitgeknipt.  Het is mijn ervaring dat deze maten voor de driehoekjes geen garantie zijn dat ze alle 4 gelijk zijn!! Het is dus even passen en meten om ze op de juiste plek te krijgen.


Voor de sluiting heb ik magneetjes gebruikt die ik onder mijn designpapier van het driehoekje (aan de buitenkant!) en onder het designpapier van de cirkel heb geplakt. Als je niet in het bezit van magneetjes bent kan je ook een stukje klittenband op het driehoekje plakken en aan de onderkant van de cirkel. Let op, vouw eerst de kaart dicht en plak dan het klittenband bovenop je designpapier net onder de punt van de driehoek en druk dan de bovenkant met de cirkel erbovenop dan zit de klittenband gelijk op de goede plek.


De basis is nu in principe klaar. Aan de binnenkant heb ik in de ene kaart een pocket gemaakt en in deze voorbeeld- kaart heb ik een strook craft papier eerst van een ponsrandje voorzien en daarbovenop een strookje designpapier geplakt en dit alleen aan de beide zijkanten van lijm voorzien en dit vastgeplakt zodat ik er nog een leuk labeltje tussen kon steken.
Met veel plezier heb ik deze tutorial weer gemaakt en vond het erg leuk dat een paar van onze leden zo enthousiast waren en hierom gevraagd hebben. Mochten er nog dingen niet duidelijk zijn... vraag dan gerust om uitleg, als ik kan zal ik ze graag beantwoorden. Veel plezier en ik ben benieuwd hoeveel er gemaakt gaan worden . 

Creatieve groetjes en heel fijne Paasdagen toegewenst, Sonja



Hieronder volgen nog een paar foto's van producten die ik o.a. gebruikt heb. 

.






maandag 29 maart 2021

basistechnieken: vouwen



In deze blogpost ga ik jullie iets vertellen over het vouwen van karton en het materiaal dat je daarvoor kunt gebruiken. Verder ga ik jullie uitleggen wat berg- en dalvouwen zijn.

Op onderstaande foto staan de materialen die je kunt gebruiken bij het vouwen van karton. Je ziet van boven naar onder een scoreboard, een rilpen, een potlood, een vouwbeen en een liniaal.
Een scoreboard is een kunststof bord met allemaal gleufjes en een maatverdeling erop. 
Een rilpen is een 'pen' met een metalen steeltje dat eindigt in een bolletje.
Een vouwbeen is een afgerond kunststof  stukje gereedschap.


Ik werk zelf bijna altijd met een liniaal en rilpen. Daarom begin ik met deze techniek. Ik gebruik hiervoor de basis van bovenstaande kaart.

Neem een vel karton van 14,5 cm x 29,4 cm. Meet met de liniaal af waar de vouwen moeten komen en zet daar een streepje. In dit geval staat er een streepje op
 9,8 cm en op 19,6 cm. Dit doe je aan de onderkant en aan de bovenkant van het vel karton. 


Draai nu het karton een kwartslag en leg de liniaal langs de streepjes. Met de rilpen trek je nu een lijn langs de liniaal. Herhaal dit een paar keer, zodat er een 'gleufje' ontstaat. Dit noem je: rillen.


Na het rillen, ziet je vel karton er zo uit:


Vouw nu de zijkanten naar binnen en druk ze stevig aan met het vouwbeen. Zo krijg je een mooie strakke en scherpe vouw. Deze vouw noem je een dalvouw.


Als je de flappen weer openvouwt, zie het er zo uit:


Draai het vel karton nu om.


Zet nu op de beide buitenste flappen aan de onder- en bovenkant een streepje op 4,9 cm. Leg de liniaal langs de streepjes en ril langs de liniaal.


Zo ziet dat er dan uit:


Vouw ook deze flapjes weer naar binnen. Draai het vel karton nu weer om en dan ziet het er uit zoals op onderstaande foto. De twee buitenste vouwen noem je een bergvouw en de andere twee vouwen noem je een dalvouw; in een beschrijving zou je nu kunnen lezen: maak een bergvouw op 4,9 cm, een dalvouw op 9,8 cm en op 19,6 cm en weer een bergvouw op 24,5 cm.


Snij nu de hoeken van het vel karton af. Doe dit vanaf de dalvouwen tot op de helft van de zijkanten. Zie onderstaande foto. De basis van de kaart is nu klaar. 


Hieronder zie je nog wat detailfoto's van de kaart:

Zo ziet de kaart er dichtgevouwen uit:


De kaart wordt dichtgehouden met een bandje.



Op dit bandje heb ik een labeltje geplakt. Dit labeltje is gestempeld en uitgeknipt.


Als je het bandje eraf schuift, kun je de kaart openen.



In de kaart heb ik een bloem gestempeld en ingekleurd. De omgeving van de bloem heb ik met stempelinkt bewerkt. Met een zwarte fineliner heb ik het lijntje getekend.


Ik heb de hele kaart gemat met verschillende designs papier.



Dan ga ik nu het basisprincipe van een scoreboard uitleggen.
Dit is een scoreboard met vouwbeen:


Stel, je hebt een beschrijving waarin staat:
Neem een vel craft karton van 13 cm x 26 cm en ril dit op 5 cm en op 13 cm. 
Maak op 13 cm een dalvouw en op 5 cm een bergvouw.
Ga dan als volgt te werk:

Leg je vel craft karton (van 13 cm x 26 cm) op je scoreboard links tegen de rand, zodat je aan de onderkant de centimeters ziet.


Neem je vouwbeen en volg met het kleine puntje op het karton het gleufje dat je bij de 5 cm ziet. 
Laat het karton gewoon liggen en doe hetzelfde bij 13 cm. Je hebt nu 2 rillijnen.


Maak nu een dalvouw met de rillijn op 13 cm; dat betekent dat je het vel dubbelvouwt.


Nu is het een vierkante kaart.


Als je de kaart nu weer openvouwt, wordt het duidelijk waarom dit een dalvouw heet.


Leg de kaart met de andere rillijn naar boven.


Maak nu een bergvouw met de rillijn op 5 cm. Dat betekent dat je het stuk karton rechts van de rillijn omvouwt naar links.


Op onderstaande foto's wordt duidelijk waarom dit dan een bergvouw heet.






Tot zover deze mini workshop over de basistechnieken van het vouwen. Ik hoop dat het een beetje duidelijk is en dat je er iets aan hebt.

Creatieve groetjes,


Gebruikte CS producten: