Pagina's

maandag 9 december 2019

Kerstkaart 'accordeon' in een doosje


Hoi allemaal,

Vandaag heb ik een bijzondere kaartvorm om jullie te laten zien, een accordeon-kaart in een doosje. Geinspireerd door sociale media alle 'advent-getallen' in de kerstblokken van dit jaar maakte ik er een 'advent accordeon-kaart' van ;-). Ik stapte uit mijn comfort-zone en maakte de kaart in het zwart/wit en zilver. Niet-traditionele kerstkleuren en ik gaan niet goed samen, maar wat komt deze bijzondere kaartvorm leuk uit in het zwart/wit/zilver. Dat had ik niet verwacht ;-)

Aan het eind van het blog vinden jullie een foto- tutorial, waarin ik je laat weten wat je nodig hebt voor de kaart en hoe je de kaart in elkaar zet. 


 Allereerst iets over het doosje. De basis van de kaart is 15 bij 15 cm. Het doosje is net iets groter, zodat de kaart er goed in past. Het doosje op zich is recht toe recht aan, en hij moet het hebben van de versiersels.

Eerst bracht ik een stuk spiegelkarton aan, dat ik zo'n 5 mm rondom kleiner gesneden heb dan het doosje. Daarop bracht ik een mat zwart met witte sterren aan, dat rondom wel zo'n centimeter kleiner is dan het spiegelkarton. Op die manier is meteen een heel feestelijk effect ontstaan door die brede rand glanzend zilver. 


Toen ben ik het doosje verder gaan opleuken. In het blok is een vel papier met allemaal spreuken. Zo ook de 'Merry Christmas' in een krans. Prachtig, ik heb 'm uitgeknipt en met 3D foampads aangebracht tegen de sterren-achtergrond. Dimensie maakt vaak net het verschil.

Onderaan het desinger-papier bevond zich een soort sneeuwlandschapje, met denneboompjes, sneeuwheuvels en hertjes. Ook dat knipte ik uit, en bracht ik eveneens verhoogd aan op de onderzijde van de kaart. Een paar glimmende steentjes maken het doosje op de bovenzijde af.


Op de foto hierboven is goed te zien dat ik voor de basis van het doosje wit papier met kleine, zwarte denneboompjes heb gebruikt. Als contrast voor al het zwart. Op de foto zie je ook dat ik langs de zijkant van het deksel zwart fluwelen lint, met een glimmetje, heb laten lopen. Dat geeft een heel chique effect, vind ik ;-).


En in het doosje bevindt zich dus de accordeonkaart.



De kaartvorm dankt zijn naam aan het feit dat hij zich laat uitrekken als een accordeon. De kaart bestaat uit verschillende 'delen' die op elkaar bevestigd zijn. Elk deel bestaat uit 2 strips papier die op een bepaalde manier bevestigd zijn, waardoor je een soort van 'springveer' creëert. Onder aan het blog vind je foto's over hoe je de kaart in elkaar zet, maar ik koos er in ieder geval voor om 3 delen of springveren op elkaar aan te brengen, zodat ik 24 vlakjes had om 24 nummers op aan te brengen. Ieder deel / iedere springveer bevat 8 kaartjes met nummers (x3 is 24).

Op de foto hieronder zie je, dat de laagjes zijn aangebracht op een kaartbasis die 15 bij 15 cm is.



Om eenheid in het geheel te houden koos ik voor de kaartbasis dezelfde basis als die ik voor het doosje had gebuikt: zwarte kaartbasis met een mat zilverkleurig spiegelkarton en daarop een mat van het zwarte papier met de sterren.



Op de foto hierboven zie je hoe de kaart als het ware opveert, en zich als een accordeon laat uitrekken waardoor de kaartjes met de advent-nummers allemaal zichtbaar worden. Dat zie je op de foto hieronder. Heel leuk, die bijzondere kaartvormen, maar om ze te fotograferen is een heel kwarwei ;-)



Omdat ik 24 vlakjes nodig had voor mijn getallen, maakte ik de kaart met drie springveren.  Maar je kunt de kaart ook met 2 springveren maken, of met 5 of zoveel je wilt. Ik stel me de kaart ook voor met mooi papier en her en der schattige fotootjes van de kleinkinderen. Superleuk cadeau voor opa en oma! 

 

Overigens heb ik ook de onderzijde van de kaart gemat met spiegelkarton en designerpapier (zie foto hieronder). Dit is ook de plek waarop je een stuk wit cardstock kunt aanbrengen om je groet of kerstwens op te schrijven. 


Hieronder zie je hoe goed de kaart in het doosje past. Maar de kaart kan ook plat gevouwen in een wat grotere enveloppe gezonden worden. 


Ik zal niet liegen, het was best een heel werk om al het papier te snijden. Maar het resultaat is er naar! En los van wat basispapier en het designerblok heb ik bijna geen ander materiaal gebruikt. Dat compenseert weer met al het snij-werk;-)

Mocht je de kaart ook willen maken, scrol dan naar beneden voor een foto-tutorial. Helemaal aan het einde van het blog zie je welke producten ik gebruikt hebt.

Creatieve groetjes, 
Sandra



Foto tutorial

Voor de kaartbasis en de matten heb je nodig: 
- een stuk cardstock van 15x15 cm
- een stuk cardstock van 14,5x14,5 cm
- 2 stukken cardstock van 14 cm 

Voor de 'springveren' heb je nodig:
- 12 strips van 16,5x5 cm
 alle stroken worden gerild bij 5, 10 en 15 cm
Als het goed is wordt iedere strook op deze manier verdeeld in vlakjes van 5x5 cm, en houd je een kleine kleeftab over.

De vlakjes of vakjes moeten worden beplakt met:
- 24 stukjes cardstock van 4,8x4,8 cm
en vervolgens gemat met 
- 24 stukjes cardstock van 4,5x4,5 cm

Zie foto hieronder



Neem 2 stroken, en verbind die met elkaar door gebruik te maken van de kleeftab, zoals weergegeven op de foto hieronder. Doe dat met alle stroken. Als het goed is heb je nu 6 lange stroken, iedere strook heeft 6 vlakjes van 5x5 cm en een kleeftab van een halve centimeter.


 Pak 2 van die lange strips, en leg ze kruislings op elkaar zoals op de foto hieronder. Leg 1 lange strook over dwars op tafel. Tel 4 vlakjes van links naar rechts en plaats de 2e lange strook er kruislings bovenop en wel op die manier, dat het 4e vlakje van de bovenste strook op het 4e vlakje van de onderste strook ligt. Kleef die vlakjes aan elkaar.


Nu kun je de springveer gaan vouwen en beide uiteinden van de stroken aan elkaar bevestigen. Zie foto hieronder.


Ikzelf heb de kleeftab bovenlangs geplakt, zoals te zien op de foto hieronder.


Als het goed is heb je nu het onderstaande figuur.


Eenmaal opengeklapt ziet de springveer er zo uit:


Maak in totaal drie springveren. Plak de drie springveren op elkaar en ga dan aan de slag met het naar eigen inzicht opplakken van alle kaartjes. Zelf laat ik de nummers verspringen, op die manier heeft de ontvanger nog wat te zoeken op de kaart;-). 

 Als je alle kaartjes geplakt hebt, plak je de springveren op de kaartbasis die je al gemat hebt met papier naar keuze. Ik heb in het bovenste vlakje een gaatje geperforeerd waar ik een lus doorheen heb laten lopen om 'm goed uit te kunnen trekken en 'm te hangen. 


Tenslotte de lijst met gebruikte materialen: 















5 opmerkingen:

  1. Sandra doen we nog de 500 volgers candy of doen we die niet meer.
    Gr Karin

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind deze erg leuk Sandra! Zelf heb ik ooit eens een andere variant gemaakt, daar stond een waxinelichtje in, {maar die viel er steeds uit hahaha) ik denk dat ik deze ga maken en proberen of hier het lichtje wel in blijft staan!! Groetjes, Sonja.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Sonja!! Wat een leuk idee van het lichtje, ik ben benieuwd!!

      Verwijderen